Gruzijas parlamenta deputāti svētdien vienbalsīgi apstiprināja Tedo Džaparidzi par Gruzijas ārlietu ministru. Viņš šajā amatā nomaina līdzšinējo ārlietu ministru Irakliju Menasarišvili, kurš otrdien atkāpās.
Džaparidze dzimis 1946.gadā Tbilisi. Pabeidzis Tbilisi universitātes filoloģijas fakultāti. Eksprezidenta Zviada Gamsahurdijas valdībā Džaparidze bija ārlietu ministrs, vēlāk šo pašu amatu viņš pildīja bijušā prezidenta Eduarda Ševardnadzes valdībā. Džaparidze bijis Gruzijas vēstnieks ASV. Kopš 2002.gada marta viņš ir Gruzijas Nacionālās drošības padomes sekretārs.

Parlaments arī apstiprināja 31 gadu vecā Zuraba Čiaberašvili kandidatūru Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja amatā.

Iepriekš Čiaberašvili vadīja nevalstisko organizāciju "Taisnīgas vēlēšanas", kas atklāja falsifikācijas faktus 2.novembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās un iesniedza Ģenerālprokuratūrā prasību ierosināt krimināllietas pret vairākiem CVK locekļiem un vēlēšanu komisiju priekšsēdētājiem.

Apstiprinot CVK vadītāja kandidatūru, viens no parlamenta deputātiem apsūdzēja Čiaberašvili par to, ka viņš pilda to līderu politiskos pasūtījumus, kas pie varas Gruzijā nākuši vardarbīgā ceļā. Šim viedoklim nepiekrita citi deputāti, kuri pauda viedokli, ka Čiaberašvili ir piemērotākais kandidāts CVK priekšsēdētāja amatam.

No amata piektdien atkāpās CVK priekšsēdētāja Nana Devdariani, kuru opozīcijas spēki vaino parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanā.

Līdzšinējais Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze atkāpās no amata 23.novembrī pēc vairākas nedēļas ilgām opozīcijas rīkotām masu demonstrācijām, kurās tika pieprasīta viņa demisija, apsūdzot Ševardnadzi parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanā.

Par prezidenta pienākumu izpildītāju kļuva viena no opozīcijas līderēm parlamenta spīkere Nino Burdžanadze.

Gruzijas lielākās opozīcijas partijas trešdien izvirzīja par savu kopīgo prezidenta amata kandidātu Mihailu Saakašvili.

Prezidenta ārkārtas vēlēšanas Gruzijā notiks 4.janvārī, un paredzams, ka rīkos arī jaunas parlamenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!