Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV ceturtdien paziņoja par jaunas vīzu ierobežojumu politikas noteikšanu Gruzijai un attiecību pārskatīšanu ar šo valsti pēc tam, kad tās valdība panāca likuma par "ārvalstu ietekmi" pieņemšanu, kas izprovocējis masu protestus.

"Valsts departaments ievieš jaunu vīzu ierobežojumu politiku Gruzijai, kas attieksies uz personām, kuras ir atbildīgas vai līdzdalībnieces demokrātijas graušanā Gruzijā, kā arī uz viņu ģimeņu locekļiem," paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Tas ietver personas, kas ir atbildīgas par pilsoniskās sabiedrības un mierīgas pulcēšanās brīvības apspiešanu Gruzijā ar vardarbības vai iebiedēšanas kampaņu."

Blinkens piebilda, ka Vašingtona arī uzsāk "divpusējo attiecību starp ASV un Gruziju visaptverošu pārskatīšanu".

Blinkens precizēja, ka "jebkurš, kas grauj demokrātiskos procesus vai institūcijas Gruzijā - tostarp pirms Gruzijas 2024. gada oktobra vēlēšanām, to laikā vai pēc tām - var tikt atzīts par nepiemērotu ASV vīzu" saņemšanai. Šīm personām un viņu tiešajiem ģimenes locekļiem tādējādi tiktu liegta iebraukšana ASV.

Blinkens sacīja, ka ASV turpina cerēt, "ka Gruzijas līderi mainīs domas par šo likuma projektu un spers soļus, lai virzītos uz priekšu ar savas valsts demokrātiskajiem un eiroatlantiskajiem centieniem".

Gruzijas parlamenta pieņemtais likums paredz, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būs jāreģistrējas kā organizācijām, kas "darbojas ārvalsts interesēs". Šī frāze ir vienīgā atšķirība salīdzinājumā ar pagājušajā gadā atsaukto projektu, kurā bija teikts, ka šīm organizācijām jāreģistrējas kā "ārvalstu ietekmes aģentiem".

Likuma kritiķi uzskata, ka tas apklusinās opozīcijas grupējumus un novirzīs valsti no prorietumnieciskā kursa. Gruzijas opozīcija to dēvē par "Krievijas likumu", jo Maskava izmanto līdzīgus tiesību aktus, lai apspiestu neatkarīgos medijus, bezpeļņas organizācijas un aktīvistus, kas kritizē Kremli.

Gruzijas valdošā partija "Gruzijas sapnis" gan uzstāj, ka ir apņēmusies panākt valsts pievienošanos ES un NATO, bet rīkojas, lai palielinātu caurspīdīgumu nevalstisko organizāciju finansējuma jomā.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili 18. maijā uzlika veto šim likumam, bet "Gruzijas sapnim" parlamentā ir pietiekams vairākums, lai atvairītu prezidentes veto.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!