Foto: AFI
Gruzijas tiesa likusi arestēt bijušā prezidenta Mihaila Saakašvili un viņa ģimenes īpašumus, piektdien paziņoja viņa advokāts.

"Tiesa nolēma arestēt Mihailam Saakašvili un viņa sievai, mātei un vecaimātei piederošos īpašumus, taču nesniedza nekādu pamatojumu šis lēmumam," sacīja viņa advokāts Otars Kahidze. "Tā ir politiska vendeta pret manu klientu."

Arestēto īpašumu vidū ir Saakašvili divus hektārus lielais vīna dārzs Gruzijas austrumos, neliels dzīvoklis Tbilisi, kā arī viņa sievas dzīvoklis galvaspilsētā, nelieli viņa mātei piederoši zemes gabali un vecāsmātes desmit gadus vecā automašīna "Toyota", sacīja Kahidze.

Augustā prokuratūra Saakašvili un viņa administrācijas augstākajām amatpersonām izvirzīja apsūdzības ļaunprātīgā varas izmantošanā un korupcijā. Tiesa arī aizmuguriski arestējusi Saakašvili.

46 gadus vecais Saakašvili pēc sava otrā prezidentūras termiņa beigām pagājušā gada novembrī no valsts aizbrauca un atrodas ASV, kur lasa lekcijas Bostonas Tafta universitātē.

Opozīcija paziņojusi, ka vēršanās pret eksprezidentu ir politiskas raganu medības.

Kopš Saakašvili pārstāvētā Apvienotā nacionālā kustība pirms diviem gadiem vēlēšanās cieta sakāvi, apsūdzības ļaunprātīgā varas izmantošanā un korupcijā izvirzītas desmitiem bijušo amatpersonu.

Viņš arī tiek vainots spēka pielietošanā pret protestētājiem 2007.gada novembrī un par kratīšanu televīzijas kanāla "Imedi" redakcijā.

Saakašvilli, kas atkārtoti uzaicināts uz nopratināšanu, atteicies doties uz prokuratūru.

"Es, protams, nepiedalīšos šajā farsā," savā "Facebook" lapā paziņojis bijušais prezidents, kas nāca pie varas 2004.gadā pēc tā dēvētās Rožu revolūcijas.

Vienlaikus viņš brīdinājis, ka šobrīd pie varas esošās koalīcijas "Gruzijas sapnis" centieni atriebties saviem politiskajiem pretiniekiem kaitēs Tbilisi attiecībām ar Rietumiem.

Saakašvili piebildis, ka viņa tiesiskā vajāšana ir pašreizējās Gruzijas valdības mēģinājums "izpatikt Krievijai".

Savukārt "Gruzijas sapņa" līderi apgalvo, ka bijušo amatpersonu vajāšana neesot politiski motivēta, un sola tām nodrošināt taisnīgu tiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!