Foto: AP/Scanpix/LETA

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs otrdien, 21. septembrī, ANO Ģenerālajā asamblejā aicināja pasauli pamosties un mudināja starptautisko sabiedrību aktīvāk cīnīties pret pandēmiju un klimata pārmaiņām.

"Es esmu šeit, lai saceltu trauksmi: pasaulei ir jāpamostas," paziņoja Guterešs.

"Mēs atrodamies bezdibeņa malā un virzāmies nepareizā virzienā. Mūsu pasaule nekad nav bijusi tik apdraudēta. Vai vairāk sašķelta. Mēs saskaramies ar vislielāko krīžu kaskādi mūsu dzīvē," sacīja Guterešs.

Viņš nosodīja lielo nevienlīdzību Covid-19 vakcīnu sadalē pasaulē un norādīja, ka bagātajās valstīs lielākā daļa iedzīvotāju ir vakcinēti pret Covid-19, bet aptuveni 90% afrikāņu vēl gaida pirmo vakcīnas devu.

Guterešs sacīja, ka valstis neatbalsta viena otru krīzes situācijās, tostarp saskaroties ar pandēmiju un klimata pārmaiņām. Taču viņš piebilda, ka cerība joprojām pastāv un cilvēce spēj atrisināt šīs problēmas.

Salīdzinot ar pērno gadu, kad pandēmijas dēļ daudzi līderi iepriekš ierakstīja savs runas video un nosūtīja atskaņošanai Ģenerālajā asamblejā, šogad vairāku valstu līderi ir devušies uz Ņujorku, taču ar mazākām delegācijām nekā pirms pandēmijas.

Otrdien ANO Ģenerālajā asamblejā runu teica arī ASV prezidents Džo Baidens un citu valstu līderi, tostarp Brazīlijas, Irānas, Turcijas, Francijas un Šveices.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!