Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicinājis sākt rūpīgu izmeklēšanu par masu kapiem, kas pēdējo dienu laikā atrasti Lībijas teritorijā, ko šomēnes atguvuši starptautiski atzītās valdības (GNA) sabiedrotie spēki.

Gutērrešs atzinis, ka vēsts par masu kapu atrašanu viņu "dziļi satriekusi", un aicinājis Lībijas varas iestādes apsargāt šos masu kapus, identificēt upurus, noskaidrot viņu nāves apstākļus un atdot viņu mirstīgās atliekas tuviniekiem. ANO ģenerālsekretārs arī mudinājis izbeigt karadarbību Lībijā un izteicis cerību uz drīzu pamieru.

Kā šomēnes paziņoja ANO, pamiera sarunām ANO misijas Lībijā (UNSMIL) vadībā piekritusi gan Lībijas starptautiski atzītā Nacionālās vienotības valdība, gan valsts austrumdaļā bāzētā Lībijas Nacionālā armija (LNA), ko vada ietekmīgais komandieris Halifa Haftars.

UMSMIL ceturtdien pavēstīja, ka atrasti kopumā vismaz astoņi masu kapi, lielākā daļa no tiem atrodas ap Terhūnu aptuveni 65 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Tripoles, kur jūnija sākumā bez cīņas iegāja starptautiski atzītās valdības spēki, jo Haftara spēki pirms tam atkāpās tuksnesī.

Vēl pirms tam Lībijas starptautiski atzītā valdība paziņoja, ka atkal pilnībā kontrolē Tripoli un tās piepilsētas, atvairot pirms vairāk nekā gada sākušos Haftara spēku uzbrukumu galvaspilsētai. Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valdījis haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi. Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet valsts austrumdaļā bāzēto Tubrukas valdību atbalsta Krievija, Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!