Foto: AP/Scanpix/LETA
Krievijas Tālajos Austrumos Habarovskā astoto sestdienu pēc kārtas noticis masu mītiņš aizturētā populārā eksgubernatora Sergeja Furgala atbalstam, vēsta portāls dvhab.ru.

Aktīvisti ap dienas vidu sapulcējušies Ļeņina laukumā un tad devušies gājienā pa pilsētas ielām.

Kā vēsta portāls, akcijā eksgubernatora atbalstam piedalījušies vairāki tūkstoši cilvēku, tiesa gan, dalībnieku bijis mazāk nekās iepriekšējās akcijās.

Protestētāji akcijā ieradušies ar daudziem reģiona balti zili zaļajiem karogiem, daudziem rokās bija eksgubernatora portreti, transparenti, kuros pausts atbalsts Furgalam un nosodījums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

"Es/Mēs - Sergejs Furgals", pausts daudzos plakātos. "Kremlis pārkāpj cilvēktiesības, Furgalam vajadzīga starptautiskā aizsardzība", pieprasīts lielā transparentā angļu valodā.

Vairāki plakātu lozungi adresēti Putinam. "Vova, iedzer tēju! Habarovska cienā," teikts vienā plakātā, pēc visa spriežot, šādi atgādinot par neseno opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu, kas, pēc vienas versijas, notikusi ar tēju Tomskas lidostā. Saindēšanā dauzi vaino Krievijas augstāko vadību. "Zina valdnieks, kas ir indētājs," lasāms citā plakātā līdzās Putina portretam.

Habarovskas administrācija apgalvo, ka protesta akcijā piedalījušies 1200 cilvēku. Tiesa gan, administrācija arī iepriekšējās sestdienās apgalvojusi par mazāku protestētāju skaitu, nekā tas bijis patiesībā, un arī šoreiz pat mediju fotogrāfijās redzams lielāks dalībieku skaits.

Administrācijā arī atgādināja, ka akcijas eksgubernatora atbalstam nav saskaņotas ar varasiestādēm.

Iepriekšējo akciju gaitā sastādīts 161 protokols par administratīviem pārkāpumiem, 19 cilvēki aizturēti.

Habarovskā 11.jūlijā sākās protesti aizturētā Furgala atbalstam. Protesta akcijas notiek teju katru dienu, bet sevišķi vērienīgas tās ir sestdienās.

Akcijas Habarovskas protestētāju atbalstam notikušas daudzās citās Krievijas pilsētās.

Demonstranti arī pieprasa tiesāt uz Maskavu aizvesto eksgubernatoru Habarovskā zvērināto tiesā. Skan arī saukļi pret Putina iecelto reģiona vietvaldi Mihailu Degtjarjovu, kā arī pret pašu Putinu.

Furgals tika aizturēts 9.jūlijā un nogādāts Maskavā, kur tika nopratināts un paturēts pirmstiesas apcietinājumā.

Izmeklēšanas komiteja apgalvo, ka Furgals organizējis divu uzņēmēju slepkavības, kas notikušas 2004. un 2005.gadā. Viņš tiek apsūdzēts arī par kādas slepkavības mēģinājumu.

Pats Furgals kategoriski noliedzis viņam izvirzītās apsūdzības.

Iepriekš šajā lietā jau aizturēti četri noziedzīga grupējuma locekļi.

Par Habarovskas novada gubernatoru Furgals kļuva 2018.gadā, bet līdz tam viņš bija Valsts domes deputāts.

Gubernatora vēlēšanās liberāldemokrāts Furgals sakāva valdošās partijas "Vienotā Krievijas" kandidātu, iegūstot aptuveni 70% balsu, un komentētāji skaidroja to kā protesta balsojumu, ko izraisījusi pieaugošā neapmierinātība ar Putina politikas rezultātiem.

Viņa atbalstītāji apgalvo, ka Furgalam izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!