Austrijas galēji labējās Brīvības partijas līderis Jērgs Haiders svētdien draudēja politiskajiem pretiniekiem ar parlamentāru izmeklēšanu iespējamā "valsts nodevībā".
Haiders izteica aizdomas, ka prezidents Tomass Klestils un bijušais kanclers Viktors Klima "mobilizējuši starptautisko viedokli .. pret politiskām pārmaiņām Austrijā", pamudinot Eiropas Savienību (ES) noteikt sankcijas pret Austriju, un paziņoja, ka tas līdzinās "sava veida valsts nodevībai".

Haiders sacīja, ka aicinās parlamentu sākt izmeklēšanu pret Klestilu un Klimu, ja atklātos pārliecinoša informācija par šādu rīcību. Klestils un Klima ir nolieguši šīs apsūdzības.

Haiders televīzijas intervijā pieprasīja, lai Sudetijas vāciešiem, kas pēc Otrā pasaules kara tika izraidīti no Čehoslovākijas, tiktu piešķirta valdības kompensācija tāpat kā nacistu vajātajiem Austrijas ebrejiem.

Haiders svētdien devās uz Vāciju savā pirmajā ārvalstu vizītē kopš viņa partijas nākšanas pie varas. Apmeklējot Berlīni, viņš piedalījās Vācijas televīzijas programmā, ar smaidu noraidot apsūdzības "neonacismā".

"Tā ir melu un neslavas kampaņa, kas pamatota uz aizspriedumiem," sacīja Haiders. "Es esmu liberāls reformators, es varu teikt, ko gribu," viņš piebilda.

Haiders noliedza, ka būtu draudējis bloķēt ES lēmumu pieņemšanu, ja savienības dalībvalstis saglabās sankcijas pret Austriju. Jaunais Austrijas kanclers Volfgangs Šīsels televīzijas intervijā Berlīnē sacīja, ka nepieļaus Haidera vai savas valdības ministru veto ES struktūrās.

Austrijas jaunā ārlietu ministre Benita Ferrero - Valdnere no Tautas partijas svētdien paziņoja, ka Austrija pagaidām neizmantos veto tiesības ES.

Haiders ir kļuvis bēdīgi slavens ar skandaloziem izteikumiem. Parlamenta vēlēšanu kampaņā pērn viņš aicināja izbeigt Austrijas "ārzemnieciskošanos" ("Ueberfremdung"), izmantojot vārdu, ko trīsdesmitajos gados lietoja nacistu propagandists Jozefs Gebelss.

1991.gadā Haiders bija spiests atkāpties no Karintijas gubernatora amata pēc saviem izteikumiem, ka nacistiem bijusi saprātīga nodarbinātības politika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!