Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viens no pazīstamākajiem Haiti gangsteriem Džimijs "Barbekjū" Šerizjē ir paziņojis, ka uz laiku atcels degvielas termināļu blokādes, kas ir padziļinājušas politisko un ekonomisko krīzi Karību jūras reģiona valstī, raksta "Al Jazeera".

Jau gandrīz mēnesi Šerizjē pārstāvētā "G9" bandu alianse ir traucējusi kravas automašīnām sasniegt Varrē degvielas termināli, kas atrodas ārpus galvaspilsētas Portoprensas, Tas savukārt novedis pie degvielas trūkuma, kas licis slimnīcām, uzņēmumiem un skolām ierobežot savu darbību.

"Varrē rūpnīcas durvis ir plaši atvērtas, lai kravas automašīnas varētu bez bailēm iegūt resursus," piektdien sacīja Šerizjē. "Slimnīcām, skolām, universitātēm, vēstniecībām ir jāatveras no jauna un jāspēj sevi bez problēmām apgādāt," viņš piebilda.

Haiti ir piedzīvojusi vairākus mēnešus ilgu bandu vardarbības saasināšanos, kura sākās vēl pirms prezidenta Džovenela Moiza slepkavības jūlijā, kas valsti iedzina dziļā politiskajā krīzē.

"G9" kontrolē veselas galvaspilsētas daļas, un tās dalībnieki ir apsūdzēti masu slepkavībās, tostarp zīdaiņu slepkavībās. Šerizjē ir pilnībā noraidījis atbildību par noziegumiem.

Piektdien Šerizjē paziņoja, ka "G9" vēlas, lai uz nedēļu tiktu atsākta degvielas tirdzniecība, lai haitieši varētu aizvadīt svinības 18. novembrī, atzīmējot Napoleona armijas sakāvi 1803. gadā, kas pavēra ceļu bijušās Francijas kolonijas neatkarībai. Taču viņš piebilda, ka gadījumā, ja premjerministrs Ariels Henrijs šajā periodā neatkāpsies, bandas veiks citas darbības, sīkāku informāciju nesniedzot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!