Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vardarbība un slepkavības pieaug visā Haiti, taču galvaspilsētas Portoprensas priekšpilsēta Sitē Soleija ir kļuvusi par jaunāko kaujas lauku, kurā cīnās divi bruņoti gangsteru grupējumi, radot plašas politiskas un sociālas sekas visai valstij, raksta portāls "Insight Crime".

16. jūlijā Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) vienbalsīgi atbalstīja mazo ieroču un munīcijas pārdošanas aizliegumu Haiti, lai gan tika noraidīts pilnīgs embargo attiecībā uz visu ieroču tirdzniecību. ANO Drošības padome pieprasīja dalībvalstīm "aizliegt mazo ieroču, vieglo ieroču un munīcijas nodošanu nevalstiskajiem dalībniekiem, kas ir iesaistīti vai atbalsta bandu vardarbību".

Lielākā daļa no bandu kaujām Haiti notiek starp diviem kriminālajiem sindikātiem - "G9" kas ir saistīts ar valdošo Haiti "Tèt Kale" partiju ("Parti Haïtien Tèt Kale" – PHTK), un tās sāncensi "GPEP", kuru plaši atbalsta PHTK politiskie pretinieki, atzīmē medijs.

Bandas un politiskās partijas Haiti jau sen ir vienojušas dziļas saiknes. Šīs politiskās saites ir nodrošinājušas bandu aizsardzību un devušas tām piekļuvi finansējumam tieši ar valdības "līgumu palīdzību". Gangsteru grupējumi savukārt ir apspieduši opozīcijas kustības un uzturējušas sociālo kārtību nabadzīgajos rajonos.

Pēdējā gada laikā valsts ietekmīgākie gangsteru grupējumi ir nostiprinājuši savu vadošo lomu nabadzīgākajos apgabalos, vienlaikus palielinot izspiešanu un nolaupīšanu skaitu, lai gūtu plašākus ienākumus. Konkurējošās politiskās partijas ir vēlējušās izmantot šo bandu kontroli, lai gūtu panākumus vēlēšanās.

"Insight Crime" uzsver arī bandu vardarbības atstāto ietekmi uz valsts iedzīvotājiem. Organizācijas "Ārsti bez robežām" publicētajā ziņojumā atklājās, ka tūkstošiem cilvēku vardarbības dēļ nevar pamest savas mājas un viņiem nav piekļuves ūdenim, elektrībai, veselības aprūpei un citiem nozīmīgiem resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!