Foto: AFP/Scanpix

Hakeri, kuri varētu būt saistīti ar Ķīnu, piekļuvuši ASV izlūkošanas dienestu un militārpersonu sensatīvajiem datiem, atsaucoties uz ASV amatpersonām, ziņo raidsabiedrība BBC.

Informācija par ASV militārpersonu un izlūkošanas dienestu datu uzlaušanu izskanēja jau pagājušajā nedēļā, bet ASV amatpersonas tagad nākušas klajā ar ziņām par otro uzbrukumu.

Iegūtie dati varētu pavērt iespēju šantažēt ASV drošības darbiniekus un viņu ģimenes, vēstī BBC. Incidentā tieši iesaistītais Personāla vadības biroja amatpersonas, komentējot hakeru veiksmīgo piekļuvi datiem, izteikušas minējumus, ka hakeri kā mērķi izvēlējušies izlūkdienestu un militārā personāla iesniegtās drošības pārbaužu formas. Tajās drošības dienestu darbinieki uzrāda dažāda veida personīgo informāciju – sākot ar acu krāsu un beidzot ar finanšu vēsturi, narkotisko , lietotās vielas un medikamentus, kā arī savu draugu un radinieku kontaktinformāciju.

127 lapaspušu garajā drošības pārbaužu dokumentā, kas nosaukts par "Standrata veidlapu 86", militārais un izlūkdienestu personāls atbild uz tādiem jautājumiem, kā izsniegtie un saņemtie aizdevumi, problēmas ar alkoholu un narkotiku lietošana.
Baltais nams publiskā paziņojumā norādījis, ka izmeklētāji ir "diezgan pārliecināti", ka hakeri piekļuvuši valsts amatpersonu pamatinformācijai. Savukārt bijusī ASV pretizlūkošanas amatpersona Džoels Breners uzlauztos datus nosaucis par hakeru "zelta raktuvēm".

BBC, atsaucoties uz ASV amatpersonām, vēstī, ka hakeri, kuri piekļuvuši drošības un militāro dienestu darbinieku datiem, kā arī pirmajā mēģinājumā ieguvuši ASV valsts darbinieku datus, atrodas Ķīnā. Ķīnas galvaspilsētas Pekinas pārstāvji šādus apgalvojumus nosaukuši par "bezatbildīgiem". Tikmēr ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija nākusi klajā ar paziņojumu par turpmāku pasākumu nepieciešamību, lai palielinātu kiberdrošību. "Nesenie notikumi uzsver nepieciešamību paātrināt administrācijas kibernoziegumu stratēģiju un konfrontēt agresīvu, ļaunprātīgu personu darbības, kas turpina uzbrukumus mūsu tautas kiberinfrastruktūrai," teikts Baltā nama paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!