"Hamas" nesaskata nekādu politisku labumu no Izraēlas atzīšanas un pretosies tai, neraugoties uz Rietumu noteiktajām sankcijām grupējuma vadītajai palestīniešu valdībai, ceturtdien vakarā paziņoja kustības līderis Haleds Mešals.
""Hamas" nepadosies tiem, kuri vēlas sākt apvērsumu, neatzīs Izraēlu un neatteiksies no bruņotas pretošanās," Mešals teica ceremonijā, kurā tiek atzīmētas svētā mēneša ramadana pēdējās desmit dienas.

"Hamas" atteikšanās piedalīties jebkurā administrācijā, kas atzīst Izraēlu, aizkavējusi palestīniešu koalīcijas valdības izveidi, kura varētu risināt sarunas ar Izraēlu un izvērst biznesa attiecības ar Rietumiem.

Palestīniešu prezidenta Mahmuda Abasa palīgi brīdinājuši, ka viņš var iecelt ārkārtas valdību vai izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, ja pūliņi izveidot vienotības valdību ar "Hamas" cietīs neveiksmi.

Izraēlas galvenā sabiedrotā ASV un Eiropas Savienība uzskata, ka jebkurai palestīniešu valdībai jāatzīst Izraēla, jāatsakās no vardarbības un jāievēro iepriekš noslēgtās miera vienošanās.

Taču trimdā Sīrijā dzīvojošais Mešals izteicies, ka "Hamas" ieturētā stingrā līnija uz Izraēlas iznīcināšanu galu galā atmaksāšoties.

"Piespiedīsim Izraēlu piekrist kompromisam. Paturēsim sev dažas kārtis. Mēs esam redzējuši, kāds liktenis sagaidīja tos, kuri piekrita atzīšanai kā priekšnoteikumam sarunām. Viņi neko neieguva," viņš teica.

"Vai neatzīšana kavē politisko dialogu? Ķīna neatzīst Taivānu. Valstis dažreiz neatzīst cita citu, taču uztur sakarus," viņš piebilda.

Pēc Mešala teiktā, "Hamas" varētu dzīvot mierā līdzās Izraēlai, ja ebreju valsts atdotu kopš 1967.gada okupētās palestīniešu teritorijas, arī Austrumjeruzalemi, un piešķirtu bēgļiem viņu tiesības.

Mešals uzskata, ka joprojām iespējams izveidot vienotības valdību ar Abasa kustību "Fatah", neraugoties uz starpniecības pūliņu neveiksmi un vardarbības uzplūdiem starp abiem grupējumiem.

"Kopīgu palestīniešu valdību varētu izveidot, ja mēs ieklausītos mūsu ieslodzītajos, mūsu ievainoto vaidos un mūsu mocekļu dvēselēs," sacīja Mešals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!