Nesen aizturētais terorists Hambali ir bijis iesaistīts 39 sprādzienu rīkošanā astoņās Indonēzijas pilsētās no 2000. gada augusta līdz sprādzienam Bali 2002. gada oktobrī, otrdien paziņoja Indonēzijas policijas amatpersona.
Ervins Mapasengs informēja, ka Indonēzija ir "ļoti ieinteresēta" Hambali nopratināšanā. Hambali pagājušajā nedēļā arestēja Taizemē, un viņu pašlaik tur apcietinājumā ASV tiesībaizsardzības amatpersonas vietā, kas netiek atklāta.

Mapasengs preses konferencē paziņoja, ka Hambali bija visu sprādzienu "kontrolētājs". To vidū ir sprādzieni kristiešu baznīcās 2000. gada Ziemassvētku vakarā, kuros gāja bojā 19 cilvēki.

Hambali dažu sprādzienu rīkošanu vadījis, pats neatrodoties Indonēzijā, sacīja Mapasengs, piemetinot, ka uzbrukums baznīcām bija rīkots ar nodomu izraisīt "reakciju no noteiktas reliģiskās grupas puses, kas varētu izraisīt konfliktu".

Indonēzijas Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Dajs Bahtiars informēja, ka Indonēzija joprojām gatavojas nosūtīt policijas pārstāvjus, kuri nopratinās Hambali. Tomēr viņš noliedza valsts policijas pārstāvja Zainuri Lubisa paziņojumu trešdien, ka nopratināšanas grupa jau ir devusies ceļā.

Hambali tiek uzskatīts par teroristu organizācijas "Al Qaeda" pārstāvi Āzijā un Dienvidaustrumāzijas teroristu tīkla "Jemaah Islamiyah" (JI) operāciju vadītāju. JI tiek vainots sprādzienu organizēšanā Bali, viesnīcas "Mariott" spridzināšanā Džakartā šajā mēnesī un citu uzbrukumu rīkošanā.

Mapasengs informēja, ka JI sastāvā ir apmēram 300 īpašās vienības "Laskar Khos" locekļi, kurus apmācījusi Moro islāma atbrīvošanas fronte Dienvidfilipīnās vai kuri piedalījušies džihāda (svētā kara pret "neticīgajiem") operācijās Afganistānā.

Viņš paziņoja, ka vienības sastāvā ir arī mazāka elitārā grupa, bet noliedza apgalvojumus, ka tīklā JI ir "pašnāvnieku vienība". "Tāda nepastāv. [Policija] nav nekad minējusi kādu pašnāvnieku vienību," klāstīja policijas pārstāvis.

Bali eksplozijas bija pašnāvnieku uzbrukumi. Arī sprādzienā viesnīcā "Mariott" 5. augustā tiek turēts aizdomās terorists pašnāvnieks, bet policija šo versiju vēl nav apstiprinājusi.

Bahtiars sacīja, ka viņš esot lūdzis Ārlietu ministrijai sazināties ar ASV amatpersonām, lai lūgtu piekļuvi Hambali, kurš ir 39 gadus vecs indonēzietis, zināms arī kā Riduans Isamudins.

"Mēs joprojām gaidām ārlietu ministra atbildi," paziņoja policijas priekšnieks.

Bahtiars arī teica, ka Indonēzija "patiešām cer", ka Amerikas Savienotās Valstis galu galā izdos Hambali tiesāšanai. Indonēzijā pašlaik norit tiesāšanas process gandrīz 30 aizdomās turamajiem vai līdzvainīgajiem Bali spridzināšanā, un vienam no viņiem jau ir piespriests nāvessods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!