Amerikāņu ātrās ēdināšanas giganta "McDonald's" piedāvātā pārtika ir antisociāla, protestantiska un nepiemērota katoļticīgajiem, kāds itāļu teologs apgalvo šajā valstī iznākošā reliģiskā laikrakstā.
Itālijas Bīskapu konferences izdevumā "Avvenire" ievērojamais garīdznieks Masimo Salani norāda: "Tādās vietās kā "McDonald's" cilvēki meklē tikai iespējami ātru pieēšanos. Izsalkums tiek nomākts cik ātri vien var, lai tūlīt sāktu darīt ko citu un tādejādi cilvēku kopības izjūta ēdienreižu laikā zaudē savu vērtību un nozīmi."

Pēc viņa domām, tādi jaunmodīgi ēdieni kā hamburgers iezīmē maksimālu individuālismu, arī "individuālistiskās attiecības starp cilvēku un Dievu", ko sludināja Mārtiņš Luters, un šādām ēdienreizēm nepiemīt "kopības un savstarpējās dalīšanās gars". Teologs uzskata, ka hamburgers sevī iemieso pilnīgu "ēdienreizes svētības noliegumu", jo tā būtība ir tikt apēstam iespējami ātri un bez jebkādām emocijām.

Savā reliģijas un ēdiena attiecībām veltītajā rakstā Salani kritizē arī musulmaņus par nepietiekami sabalansētu uzturu un arī katoļus par pārāk biežu pārēšanos.

"McDonald's Italia" paziņojumā savukārt norādīts, ka, kā jau nosaukums liecina, uzņēmuma ātrās apkalpošanas restorāni domāti, lai klientus apkalpotu iespējami ātri, taču tas nebūt nenozīmējot, ka tajos ātri arī jāēd.

Itālijas Bīskapu konferences pārstāvis Domeniko Sigalini, aizstāvot savu kolēģi, sacījis laikrakstam "La Repubblica": "Pati par sevi hamburgera un ceptu kartupeļu apēšana nav nekas grēcīgs. Mēs gan gribētu, lai tiktu pārskatīts veids, kādā daudzviet piedāvā ēst šādu pārtiku. Tāda ēšana kā pašlaik grauj ēdienreizes simbolisko jēgu, traucē nostiprināties ģimenes saitēm, nepieļauj sarunāšanos un cilvēciskus kontaktus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!