Foto: AFP/Scanpix
Bijušais ASV vēstnieks Ķīnā un kādreizējais Jūtas štata gubernators Džons Hantsmens pirmdien oficiāli paziņoja, ka ir nolēmis izstāties no Republikāņu partijas priekšvēlēšanām, kas tiek rīkotas šīs partijas kandidāta izvirzīšanai ASV prezidenta vēlēšanām.

Hantsmens arī aicināja atbalstīt bijušo Masačūsetsas štata gubernatoru Mitu Romniju, kurš ir uzvarējis pirmajās divās republikāņu priekšvēlēšanās Aiovas un Ņūhempšīras štatos.

"Es uzskatu, ka ir pienācis laiks mūsu partijai apvienoties ap kandidātu, kurš ir vislabāk sagatavots, lai sakautu Baraku Obamu," Hantsmens teica atbalstītājiem Dienvidkarolīnas štata Mērtlbīčas pilsētā.

"Par spīti viedokļu atšķirībām..starp mums dažos jautājumos, es uzskatu, ka šis kandidāts ir gubernators Mits Romnijs," sacīja Hantsmens.

Nākamās republikāņu priekšvēlēšanas notiks 21.janvārī Dienvidkarolīnā un 31.janvārī Floridā.

Republikāņu partijas atbalstītāji štatu priekšvēlēšanās balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Barakam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu. Republikāņu kandidāts 6.novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām tiks paziņots augustā Republikāņu nacionālajā konventā.

Pēc Hantsmena izstāšanās republikāņu priekšvēlēšanās turpinās piedalīties Romnijs, kongresmenis no Teksasas Rons Pols, bijušais senators no Pensilvānijas Riks Santorums un bijušais Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs.

Romnijs mēģināja panākt savu izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu no Republikāņu partijas arī 2008.gadā, bet toreiz cieta sakāvi priekšvēlēšanās Dienvidkarolīnas štatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!