Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas policija pirmdien paziņoja, ka kopš Harkivas apgabala atbrīvošanas no Krievijas okupācijas ir atradusi šajā apgabalā 25 spīdzināšanas nometnes.

Krievijas karaspēks šajās nometnēs turēja necilvēcīgos apstākļos un spīdzināja civiliedzīvotājus, pirmdien sociālajā tīkla "Facebook" paziņoja Harkivas apgabala policijas priekšnieks Volodimirs Timoško.

Daži no gūstekņiem tika mocīti ar elektrošoku, bet citiem tika salauzti pirksti.

Krievijas karaspēks mēnešiem ilgi bija okupējis Harkivas apkārtni, bet to atstāja septembra sākumā pēc Ukrainas pretuzbrukuma.

Kopš apgabala atbrīvošanas tur ir atrasti 920 civiliedzīvotāju, tai skaitā 25 bērnu, līķi. Viņus nogalināja Krievijas karavīri, paziņoja Timoško.

Saskaņā ar Ukrainas varas iestāžu veiktām izmeklēšanām Krievijas spēki izdarījuši kara noziegumus arī citās okupētajās teritorijās. Kad Krievijas karaspēks bija atstājis Kijivas piepilsētu Buču, tur tika atrasti vairāk nekā 400 cilvēku līķi, kas lielākoties bija miruši vardarbīgā nāvē.

Mobilizācijas pavēstes izsniegs bankās

Krievijā, kur saskaņā ar Ukrainas izlūkdienesta datiem drīz sāksies jauns mobilizācijas vilnis, ir iecerēts mobilizācijas pavēstes izsniegt arī bankās, lietotnē "Telegram" pavēstīja brīvprātīgo projekts "InformNapalm".

"InformNapalm" vēstīja, ka šādu "ģeniālu Jaungada shēmu" šim gadam ierosinājusi Krievijas Centrālā banka.

"Krievijas Centrālās bankas vadītāja Elvīra Nabiuļļina izsūtīja bankām vēstules ar prasību 2023. gada janvārī uzaicināt parādniekus un izsniegt mobilizācijas pavēstes, ierosināt parakstīt kontraktu dienestam Krievijas Bruņotajos spēkos," teikts "InformNapalm" paziņojumā.

Ja parādnieks atteiksies parakstīt kontraktu, tad ir ierosināts izsaukt policiju un fiksēt notiekošo videoierakstā.

"Tādējādi, ja parādnieks tiks ievainots, tad samaksās parādu no ievainojuma naudas, bet par kritušo parādu samaksās viņa tuvinieki no "zārka naudas". Jebkurā variantā ieguvējas būs bankas, bet ne "bez vēsts pazudušais"," piebilda "InformNapalm".

Saskaņā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītāja Kirilo Budanova sniegtām ziņām, Krievija 5. janvārī varētu paziņot par jaunas mobilizācijas veikšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!