Ukrainas Austrumu pilsētā Harkovā pagājušajā sestdienā nogāztā Ļeņina pieminekļa vietā uzstādīts 3,5 metrus augsts krusts, informē ziņu aģentūra UNIAN.

"Šajā vietā atradās elks, taču zinājām, ka šajā vietā jābūt kaut kam svētam, ka tai nepieciešama aizsardzība. Viens no vienkāršākajiem brīvības simboliem ir krusts," aģentūrai norādīja tā saukto "Harkovas aizstāvju" pārstāve Valentīna Bistričenko.

Aptuveni 100 kilogramus smagais krusts sestdien, 4. oktobrī, iesvētīts.


Vladimira Ļeņina piemineklis Harkovā bija lielākais Ukrainā. Pagājušās sestdienas, 27. septembra, vēlā vakarā skulptūra pilnā augumā tika nogāzta.

Aktīvisti centās demontēt monumentu divu ar pusi stundu laikā. Pirmais mēģinājums izrādījās neveiksmīgs, jo pārtrūka viena no trosēm, kuru aktīvisti vilka. Pēc tam aktīvisti nozāģēja daļu no pieminekļa kājām un ar divu trošu palīdzību nogāza 12 metrus lielo "milzi".

Savukārt svētdien tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijā, paužot atbalstu Ukrainas vienotībai. Demonstranti, kuru skaits esot bijis līdz pat astoņiem tūkstošiem cilvēku, izmantoja Ukrainas karogus, plakātus ar dažādiem uzrakstiem un nacionālistu organizācijas "Labējais sektors" simboliku.

Pēc demonstrācijas akcijas dalībnieki pievēršas tuvumā esošajam Ļeņina piemineklim, kuram nozāģēja rokas un galvu. Pēc tam, gaidot tehniku, aktīvisti ar āmuru izsita uzrakstu "Slava Ukrainai".

Turpinājumā ar kāpņu palīdzību cilvēki uzrāpās augšā un grieza nost pieminekļa kājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!