Ieslodzījumā esošais bijušais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis trešdien paziņoja, ka kandidēs uz deputāta vietu Valsts domē decembrī paredzētajās papildvēlēšanās.

"Es esmu pieņēmis lēmumu balotēties Valsts domes deputāta amatam Maskavā 201. Universitātes apgabalā," teikts Hodorkovska interneta mājaslapā publicētajā paziņojumā.

Viņš pavēstīja, ka šādu lēmumu pieņēmis pēc tam, kad saņēmis atbalstu no daudziem Krievijas reģioniem.

Naftas kompānijas "Jukos" dibinātājs Hodorkovskis tika notiesāts uz deviņiem gadiem ieslodzījumā par krāpšanu un nodokļu nemaksāšanu. Viņš iesniedzis apelācijas sūdzību, un tās izskatīšana paredzēta 14.septembrī. Sakarā ar iesniegto apelāciju notiesājošais spriedums nav stājies spēkā, un viņam ir konstitūcijā noteiktas tiesības kandidēt uz Valsts domi. Taču, ja tiesa noraidīs apelāciju, viņš tiks svītrots no deputātu kandidātu saraksta.

Savā paziņojumā mājaslapā "www.khodorkovsky.ru" Hodorkovskis norāda, ka ir gatavs kandidēt ar noteiktu mērķi.

"Es necīnos par to, lai tiktu deputātu ēdnīcā vai pie kabineta Valsts domē, (..) bet gan par katra Krievijas pilsoņa tiesībām skaļi pateikt: šīsdienas Kremļa režīms ir izsmēlis sevi un tā dienas ir skaitītas," paziņoja Hodorkovskis.

Ja viņš varēs kandidēt uz deputāta vietu, daudzi analītiķi norāda, ka viņa izredzes ir lieliskas, jo 201.apgabals tiek uzskatīts par vienu no liberālākajiem un intelektuālākajiem Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!