Foto: AFP/Scanpix/LETA

Holokausta noliegšana nav cilvēktiesības, ceturtdien nosprieda Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), noraidot Vācijas galēji labējo partijas politiķa Udo Pastēra sūdzību.

Bijušais Mēklenburgas-Priekšpomerānijas landtāga deputāts un Nacionāli demokrātiskās partijas (NDP) politiķis Vācijā 2012. gadā tika notiesāts saistībā ar 2010. gada runu, kurā viņš, kā tas bija saprotams, izteica šaubas, vai holokausts tiešām ir noticis.

Pastērs 2014. gadā vērsās ar sūdzību ECT. Politiķis pauda pārliecību, ka ir pārkāptas viņa tiesības uz izteiksmes brīvību un tiesības uz taisnīgu tiesu. Tiesnesis apelācijas tiesā nav bijis objektīvs, jo viņš bijis vīrs tiesnesei, kas zemākas instances tiesā viņu jau bija notiesājusi, skaidroja Pastērs.

Kā vienbalsīgi nosprieda ECT tiesneši, Pastēra sūdzība, ka būtu pārkāptas tiesības uz izteiksmes brīvību, ir "acīmredzami nepamatota un noraidāma". Ar četrām balsīm pret trim tiesneši pieņēma lēmumu, ka arī tiesības uz taisnīgu tiesu nav pārkāptas.

Kā norādīja ECT, Pastērs 2010. gadā vietējā parlamentā sacījis: "Tā dēvētais holokausts tiek izmantots politiskiem un komerciāliem mērķiem." Tiesa skaidroja, ka viņa runa "kvalificēta kā holokausta noliegums, izrādot necieņu upuriem un nonākot pretrunā ar vispāratzītiem vēstures faktiem".

Viņš "tīši pauda nepatiesību, lai celtu neslavu ebrejiem un vajāšanām, ko viņi pieredzēja". Uz šādiem izteikumiem "nevar attiecināt vārda brīvības aizsardzību", kā tas noteikts Eiropas Cilvēktiesību konvencijā, jo "tie ir pretrunā ar konvencijas vērtībām", norādīja tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!