Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais Hondurasas prezidents Manuels Selaja, kurš 2009.gada jūnijā tika gāzts valsts apvērsumā, sestdien atgriezās dzimtenē, kur viņu līksmi sagaidīja desmitiem tūkstoši cilvēku.

Selaja ar dzīvesbiedri un palīgiem ieradās Hondurasas galvaspilsētā Tegusigalpā ar Venecuēlas lidmašīnu, kas bija izlidojusi no Nikaragvas galvaspilsētas Managvas.

Uzreiz pēc nolaišanās Selaja devās uz netālu esošu laukumu, lai uzrunātu savus piekritējus.

"Mēs ierodamies, pilni optimisma un cerību meklēt izeju no šīs krīzes. Vienā brīdī mēs gandrīz zaudējām visu, tomēr viņi mūs nekad nesakāva," Selaja sacīja sagaidītājiem, kas bija ģērbušues galvenokārt sarkanos t-kreklos.

58 gadus vecais Selaja pateicās saviem piekritējiem un izrādīja cieņu tiem, kas "lējuši asinis šajā laukumā", tai skaitā 18 gadus vecam jaunietim, kurš tika nošauts demonstrācijas laikā nedēļu pēc apvērsuma. "Viņu asinis nav lijušas veltīgi, jo mēs esam šeit, vēl arvien iesaistīti cīņā," sacīja Selaja.

Eksprezidents ieradās ar vairāku stundu nokavēšanos, un daži cilvēki, viņu gaidot, tveicē zaudēja samaņu.

Selajas trimda pēc viņa gāšanas valsts apvērsumā ilga 16 mēnešus, un viņš tās laikā uzturējās galvenokārt Dominikanas Republikā. Trimda beidzās saskaņā ar vairāku Latīņamerikas valstu panāktu vienošanos, kas izbeigs Hondurasas diplomātisko izolāciju pēc šī apvērsuma un nodrošinās tagadējā prezidenta Porfirio Lobo valdības pieeju ārvalstu investīcijām un palīdzībai.

Selaja atgriežas dzimtenē, lai vadītu Nacionālo tautas pretošanās fronti (FNRP) - kustību, kas tika izveidota pēc 2009.gada jūnija apvērsuma.

Selajas atgriešanās ļaus Hondurasai atkal iestāties Amerikas Valstu organizācijā (AVO) un gūt pieeju starptautiskai palīdzībai, kas ir svarīga šai samērā trūcīgajai valstij. Vienošanās par viņa atgriešanos ietver solījumu, ka jebkāda tiesvedība pret Selaju tiks izbeigta.

Lobo un Selaja parakstīja šo vienošanos Kolumbijā. Viņi tiksies prezidenta pilī, un tikšanās laikā būs klāt arī AVO vadītājs Hosē Migels Insulsa un Kolumbijas ārlietu ministre Marija Anhela Olgina.

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess sociālās saziņas tīklā "Twitter" nosauca Selajas atgriešanos par Hondurasas tautas "dižu uzvaru". "Nost ar diktatūrām! Lai dzīvo tautas vara, lai dzīvo patiesa demokrātija!" rakstīja Čavess.

Selaja tika ievēlēts par prezidentu 2006.gada janvārī. Sākumā viņš bija konservatīvs lauksaimnieks, bet savas prezidentūras laikā kļuva par kreisi noskaņotu politiķi.

Selaja tika gāzts militārā apvērsumā, kuru sankcionēja parlaments un augstākā tiesa. Apvērsums notika pēc Selajas aicinājuma sarīkot referendumu par jaunu konstitūciju, ko viņa pretinieki uzskatīja par mēģinājumu pagarināt Selajas prezidentūras laiku. Selajas sabiedrotais Čavess līdzīgā veidā bija pagarinājis savu prezidentūru Venecuēlā.

Hondurasas pagaidu valdība pēc Selajas gāšanas sarīkoja prezidenta vēlēšanas, un to uzvarētājs Lobo 2010.gada janvārī stājās prezidenta amatā.

Lai gan Selajam ir liels tautas atbalsts, viņš nevar balotēties prezidenta vēlēšanās 2013.gadā, jo konstitūcija ļauj ieņemt prezidenta amatu tikai vienu termiņu. Selajas atbalstītāji vēlas, lai prezidenta vēlēšanās kandidētu viņa dzīvesbiedre - 51 gadu vecā Ksiomara Kastro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!