Amerikas Valstu Organizācija (AVO) no savām rindām sestdien izslēdza Hondurasu, jo pie varas pēc apvērsuma nākušie līderi atteicās atjaunot amatā gāzto prezidentu Manuelu Selaju.

Rezolūcijā, kas sestdien vakarā tika pieņemta ar 33 balsīm par, nevienai delegācijai nebalsojot pret, dalībvalstis arī aicinātas pārskatīt divpusējās attiecības ar Hondurasu.

Tiesa, Hondurasas pagaidu valdība, apsteidzot šo AVO lēmumu, jau pati sestdien paziņoja par izstāšanos organizācijas. Neraugoties uz to, tagad arī pati organizācija oficiāli paziņojusi par Hondurasas izslēgšanu.

AVO vēsturē šis itrotrais gadījums, kad kāda dalībvalsts tiek no tās izslēgta. 1962.gadā no organizācijas tika izslēgta Kuba.

Vienlaikus gāztais prezidents Selaja paziņojis, ka jau svētdien atgriezīsies Hondurasā. 28.jūnijā karavīri viņu sagūstīja paša rezidencē, tad iesēdināja lidmašīnā, kas viņu nogādāja Kostarikā.

Hondurasas likumsargi jau iepriekš solījuši - ja Selaja atgriezīsies, viņš nekavējoties tiks arestēts. Selajam izvirzītas 18 apsūdzības, arī tādos noziegumos kā nodevība un varas ļaunprātīga izmantošana, apliecināja ģenerālprokurors Luiss Alberto Rubi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!