Simtiem strādnieku Honkongā trešdien pieprasīja pieņemt likumu par minimālo algu, kad likumdevēji sāka debatēt par šo strīdīgo jautājumu, kas jau sen radījis plaisu starp pilsētas biznesa sektoru un strādnieku arodbiedrībām.

Protestētāji, no kuriem daudzi saņem tikai divus vai trīs dolārus (Ls 1,12 vai Ls 1,67) stundā, uzskata, ka Honkongas politikas noteicēji un biznesa sektors viņus upurējis konkurētspējas un pilsētas brīvās ekonomikas saglabāšanas vārdā.

"Mēs esam strādnieki! Mēs neesam vergi!", sākoties debatēm par minimālās algas likumprojektu, pie Honkongas parlamenta ēkas skandēja filipīniešu un indonēziešu mājkalpotāju grupa.

"Tā ir ironija, ka Honkonga patlaban diskutē par ceļu uz demokrātiju. Bet kā var būt demokrātija, ja lielais bizness joprojām uzbrūk strādnieku interesēm?" teica Āzijas Migrantu koordinācijas biroja pārstāvis Eni Lestari.

Strādnieku tiesību aizstāvju grupējumi pieprasa, lai minimālā alga tiktu noteikta 33 Honkongas dolāru (Ls 2,37) apmērā, uzsverot, ka jebkāda mazāka summa nesegs visnepieciešamākos izdevumus pēdējo mēnešu pieaugošās dzīves dārdzības apstākļos.

Taču pret šo ierosinājumu enerģiski iebilst daži no Honkongas lielākajiem uzņēmējiem.

Milzīgā ātrās ēdināšanas restorānu tīkla "Cafe de Coral" priekšsēdētājs Maikls Čens, kuru žurnāls "Forbes" 2009.gadā raksturoja kā 35.visbagātāko cilvēku Honkongā, teica, ka viņa grupai būs jāizsūta peļņas brīdinājums, ja ierosinātā stundas likme tiks apstiprināta ar likumu.

Čena izteikumi palielinājuši sašutumu arodbiedrībās, kuras pieprasa izslēgt viņu no Provizoriskās minimālās algas komisijas sastāva. Šīs struktūrvienības uzdevums būs pēc likuma pieņemšanas noteikt minimālo algu.

Apsargs Pīters Cojs, kurš strādā vairāk nekā 12 stundas dienā, teica, ka viņš bijis spiests pieprasīt sociālo pabalstu, jo viņš saņem tikai trīs ASV dolārus stundā. "Visa mana alga tiek iztērēta transportam un pārtikai," aģentūrai AFP teica Cojs.

"Ir viegli saprast, kāpēc Honkongā ir pasaulē viena no lielākajām ienākumu plaisām starp bagātajiem un nabadzīgajiem - magnāti kļūst bagātāki, jo viņi liek mums strādāt vairāk un ilgāk, bet mūsu algas nemainās."

Šonedēļ publiskotais pētījums liecina, ka milzīgie lielveikalu tīkli "Park'n Shop" un "Wellcome", kā arī pirmās nepieciešamības preču veikali "Circle K" un "7-Eleven" saviem strādniekiem maksā vidēji mazāk nekā trīs ASV dolārus stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!