Foto: AFP/Scanpix/LETA

Cilvēktiesību aizsardzības grupa "Human Rights Watch" (HRW) saskatījusi kara noziegumu Krievijas un Sīrija prezidenta Bašara al Asada spēku alianses veiktā uzbrukumā bēgļu centram Sīrijas Idlibas provincē.

18. oktobrī izplatītā paziņojumā HRW norāda, ka, saskaņā ar aculiecinieku stāstīto, Hasas pilsētiņas pārvietoto personu centrā, pret kuru augustā notika gaisa trieciens, nebija acīmredzamu militāru mērķu.

Uzbrukumā gāja bojā vismaz 20 cilvēki, un vairums no cietušajiem bija sievietes un bērni, uzsver organizācija.

Apsūdzības izskan laikā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosinājis izstāties no Ženēvas konvencijas papildprotokola, kas paredz izmeklēšanu par noziegumiem pret civiliedzīvotājiem konfliktu laikā.

"Kopš ofensīvas sākuma Idlibā Sīrijas-Krievijas militārā alianse ir izmantojusi nelikumīgu taktiku nogalināt un ievainot simtiem civiliedzīvotāju," norāda HRW. Situāciju vēl sarežģītāku padara uzbrukumu postījumi civilajai infrastruktūrai.

Sīrijas valdības spēki ofensīvu Idlibas provincei, kuru pārsvarā kontrolēja islāmistu grupējums "Hayat Tahrir al-Sham", sāka aprīlī. Saskaņā ar ANO datiem, režīma spēku uzbrukumā ir gājuši bojā vismaz 1000 civiliedzīvotāju, bet pusmiljons devušies prom.

Papildu HRW norāda, ka vēl desmiti tūkstoši civiliedzīvotāju pārvietoti Sīrijas ziemeļos tur pagājušajā nedēļā sāktā Turcijas uzbrukuma dēļ.

HRW aptaujājusi 16. augusta uzbrukuma aculieciniekus, kuri apgalvo, ka bēgļu centrā nav atradušies ne bruņoti cilvēki ne militāru mērķu. 2014. gadā izveidotais bēgļu centrs, kurā tiek uzņemtas ģimenes, atrodas ārpus Hasas.

Organizācija precizē, ka nevar neatkarīgi pārbaudīt 24 liecinieku stāstīto par militāru mērķu neesamību objektā, taču, pat ja tāds tur būtu bijis, izmantot ieročus ar plašu iedarbības rādiusu civilo apdzīvotā vietā ir nelikumīgi un rada neproporcionāli lielus mierīgo iedzīvotāju zaudējumus, uzsver HRW.

"Apzināti vai neapdomīgi uzbrukumi civiliedzīvotājiem un civiliem objektiem, kas izdarīti ar kriminālu nodomu, ir kara noziegums. Saskaņā ar Starptautiskās krimināltiesas Romas statūtiem, uzbrukums civilam objektam, ja tā nav obligāta nepieciešamība, ir kara noziegums," norāda HRW.

Šī nav pirmā reize Sīrijas pilsoņu kara laikā, kad Krievijas un tas sabiedrotā Asada režīma spēkiem pārmet apzinātu vēršanos pret civiliedzīvotājiem. Aktīvistu un cilvēktiesību aizsardzības grupas iepriekš ir apsūdzējušas Damaskas-Maskavas aliansi apzinātā slimnīcu bombardēšanā valdības nekontrolētajās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!