Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" otrdien apsūdzēja Uzbekistānas vadību mēģinājumos noslēpt "masveida slaktiņu", bloķējot pagājušajā mēnesī notikušās demonstrantu apšaušanas starptautisko izmeklēšanu.
Ņujorkā bāzētā organizācija publiskojusi savu pirmo visaptverošo un neatkarīgo ziņojumu par asinsizliešanu Andižānā, taču norāda, ka galvenie jautājumi, arī par reālo bojāgājušo skaitu, kas, pēc aculiecinieku stāstījuma, varētu pārsniegt 500 cilvēku, joprojām nav atbildēti.

"Šīs slepkavības mērogi bija tik plaši un tās raksturs tiks nekritisks un neproporcionāls, ka to vislabāk var raksturot kā slaktiņu," teikts ziņojumā. Tajā norādīts, ka ievainotie stundām ilgi tika atstāti bez palīdzības un dažus piebeidza karavīri, bet daudzi bojāgājušie vēl nav apzināti.

13.maija slaktiņa aculiecinieki stāsta, ka karavīri bez brīdinājuma atklājuši uguni pret neapbruņotu demonstrantu pūli, kurā bija arī sievietes un bērni, kas protestēja pret nabadzību un valdības represijām.

"Uzbeku varas iestādes mēģina attaisnot šo slaktiņu," iepazīstinot ar ziņojumu, teica "Human Rights Watch" izpilddirektors Kenets Rots.

"Mūsu izmeklēšana ir pirmais solis šī jautājuma noskaidrošanā. Taču šo traģisko notikumu patieso ainu var sniegt vienīgi pilna apjoma starptautiska izmeklēšana, kurai jādod iespēja iepazīties ar oficiālajiem dokumentiem," viņš teica.

Ziņojums tika prezentēts preses brīfingā Maskavā, kur Rots piedalās "Human Rights Watch" valdes sēdē.

Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs paziņoja, ka bojā gājuši 173 cilvēki, kuru lielākā daļa esot bijuši bruņoti "teroristi", kas mēģinājuši gāzt valdību un nodibināt islama valsti.

Karimovs noraidījis ANO, Eiropas Savienības un ASV aicinājumu sarīkot starptautisku izmeklēšanu. Uzbekistānas parlaments veic pats savu izmeklēšanu.

Aģentūras "Reuters" korespondents 13.maijā Andižānā bija aculiecinieks dažām slepkavībām, bet otrs reportieris šajā pilsētā vēlāk vāca aculiecinieku stāstījumus un redzēja pierādījumus, ka varas iestādes slepeni apbedī slaktiņa upurus.

Uzbekistānas amatpersonas nekādi nav komentējušās "Human Rights Watch" ziņojumu. Šai organizācijai ir sava pārstāvniecība Taškentā.

Ziņojumā, kas balstās uz 50 intervijām ar aculieciniekiem Andižānā un citur, teikts, ka karavīri bez brīdinājuma šāva tieši demonstrantu pūlī Andižānas galvenajā laukumā, kaut gan divos gadījumos viņi izšāvuši gaisā.

Neviens šajā pūlī nebija bruņots pretēji Uzbekistānas valdības versijai. Vairāki demonstranti ar ieročiem stāvējuši attālu no galvenās cilvēku masas, norādīts ziņojumā.

Tajā izslēgta islama kaujinieku līdzdalība vardarbības izraisīšanā. Pirms apšaudes protestētāji skandēja "Ozodliq!" ("Brīvību!") nevis "Allahu Akbar!" ("Dievs ir varens"), uzsvērts ziņojumā.

Tajā apstiprināti iepriekšējie ziņojumi par karavīriem, kas ielenkuši bēgošos demonstrantus pie kādas skolas un tad atklājuši uguni.

Ženēvā Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC) pieprasa, lai Uzbekistānas varas iestādes tai atļauj apmeklēt ievainotos vai aizturētos cilvēkus Andižānā.

"Ģimenes saišu atjaunošanai ir prioritāra nozīme, jo daudzi uzbeki joprojām nezina, vai viņu tuvinieki ir miruši, ievainoti vai arestēti, vai arī viņi aizbēguši uz kādu citu valsts rajonu," teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!