Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien paziņojis, ka Krievijas sūtītā humānā palīdzība uz Ukrainas robežas citās automašīnās netiks pārkrāmēta, šī ideja esot atmesta, vēsta raidsabiedrības BBC Ukrainas dienests.

Sarkanā Krusta pārstāvji sagaidīs konvoju uz robežas ar Kijevu saskaņotajā punktā, pārbaudīs kravu un kopā ar to dosies uz piegādes punktiem, Lavrovs otrdien pastāstījis žurnālistiem.

Viņš paskaidroja, ka operācijas shēma pirmdien vakarā ir saskaņota ar Kijevu un ar tādām starptautiskām organizācijām kā ANO un Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju (EDSO).

Krievija ņēmusi vērā Ukrainas vēlmes, plānojot konvoja maršrutu un prasībā, lai konvoju pavadītu Sarkanā Krusta un Ukrainas pārstāvji, piebilda Lavrovs.


Ukraina iepriekš paziņoja, ka Krievijas autokolonnu sagaidīs uz Ukrainas robežas un tad Sarkanā Krusta uzraudzībā humāno palīdzību pārkrāmēs citās automašīnās, ar kurām nogādās iedzīvotājiem. Ukrainas puse visu kontrolēšot un jebkura nesankcionēta konvoja iebraukšana no Krievijas tikšot uzskatīta par agresiju.

Neskaidrību ap humānās palīdzības konvoju raksturo fakts, ka Sarkanais Krusts, ar kuru Krievija esot saskaņojusi palīdzības piegādi, vēl otrdien nebija saņēmis detalizētu informāciju par kravu.

Vēlāk organizācija paziņoja, ka daļēja informācija ir saņemta.

Ukrainas bijušais prezidents Leonīds Kučma otrdien pavēstīja, ka Krievijas humānās palīdzības konvojs Ukrainas robežu šķērsos Harkovas apgabalā caur Ukrainas kontrolētu robežpunktu, kas ir viena no Kijevas prasībām.

Savukārt Ukrainas prezidenta administrācija paskaidroja, ka Krievijas automašīnas Ukrainā netiks ielaistas, bet uz robežas palīdzības krava tiks pārkrauta Sarkanā Krusta sarūpētās automašīnās un nogādāta iedzīvotājiem pēc organizācijas ieskatiem. Ukrainas puse visu kontrolēšot un jebkura nesankcionēta konvoja iebraukšana no Krievijas tiks uzskatīta par agresiju.

Vēstīts, ka Krievija pirmdien paziņoja, ka nosūta uz Ukrainu humānās palīdzības konvoju, kas esot saskaņots ar Sarkano Krustu. Paziņojums izraisīja pamatīgu apjukumu un neskaidrības, kas un vai sūta humāno palīdzību Ukrainai. Palīdzības konvoju nepavadīšot Krievijas karavīri, vēlāk paziņoja Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Rietumos un Ukrainā ir bažas, ka humānās misijas aizsegā Krievija varētu mēģināt ievest Ukrainā karavīrus un ieročus. NATO atzīst, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir iespējams.

Ukrainas valdība piektdien informēja, ka, aizbildinoties ar "humāno misiju", Ukrainā mēģinājuši iekļūt "Krievijas miera uzturētāji".

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidroja Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Valērijs Čalijs.

Piektdien Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien norādīja, ka Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību,bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!