Irākas prezidenta Sadama Huseina dēls Kusajs neilgi pirms kara sākuma izņēmis no Centrālās bankas vienu miljardu ASV dolāru (576 miljonus latu), otrdien ziņoja laikraksts "New York Times", atsaucoties uz nenosauktiem Irākas ziņu avotiem.
Avīze raksturoja šo 18.marta rītā izdarīto operāciju kā "vienu no lielākajām aplaupīšanām bankas vēsturē".

Naudas izņemšanas iemesls un tās tagadējā atrašanās vieta nebija zināmi. Ir izteikti pieņēmumi, ka nauda nosūtīta caur Sīriju un to varētu izmantot Sadama piekritēji cīņai pret ASV.

Vārdā nenosaukta Irākas amatpersona pastāstīja laikrakstam, ka prezidenta dēls un viņa personīgais padomnieks ieradušies bankā ar Sadama vēstuli, kurā dota atļauja savākt naudu. "Kad pienāk pavēle no Sadama Huseina, tā netiek apspriesta," sacīja amatpersona.

900 miljoni dolāru (518 miljoni latu) simtdolāru banknotēs un 100 miljoni eiro (58 miljoni latu) divu stundu laikā tika iekrauti trīs kravas mašīnās.

Ziņu par šo naudas konfiskāciju apstiprināja ASV Finansu ministrijas ierēdnis, kurš kopā ar irākiešiem strādā pie Irākas finanšu un banku sistēmas atjaunošanas. Kusaja Huseina izņemtie līdzekļi bija ceturtā daļa no Centrālās bankas valūtas rezervēm.

"New York Times" piebilda, ka masveida laupīšanās Irākā pēc Sadama režīma krišanas no bankām ir nolaupīti apmēram 400 miljoni dolāru (230 miljoni latu) un vēl 40 miljoni dolāru (23 miljoni latu) Irākas valūtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!