Tuvs gāztā Irākas prezidenta Sadama Huseina līdzgaitnieks otrdien paziņojis, ka Huseins ir dzīvs un gatavojas organizēt pretestību ASV vadītajiem okupācijas spēkiem.
Jemenas Arābu sociālistu "Baath" partijas ģenerālsekretārs Kasems Salams paziņoja, ka aprīļa vidū saņēmis vēstījumu no Sadama Huseina "Baath" arābu sociālistu partijas vadības, kurā viņam ziņots par Irākas partijas līderu likteni.

"[Vēstījumā] tika apgalvots, ka (..) visai vadībai klājas labi un viņi ir drošās vietās. Nacionālā (arābu) vadība, ieskaitot Sadamu Huseinu, atrodas drošās vietās, un tie, kuri ir pametuši Irāku, arī ir drošās vietās," intervijā Londonā iznākošajam laikrakstam "al-Quds al-Arabi" pavēstīja Salams. "Vēstījuma būtība bija tāda, ka pretestība amerikāņiem būs sīksta un tā būs izšķiroša un vēsturiska."

Sadama Huseina un viņa divu dēlu atrašanās vietas nav zināmas, taču ASV spēku gūstā atrodas vairāki augstākie Sadama Huseina palīgi. "Al-Quds al-Arabi" aprīlī publicēja vēstuli, kas, pēc tās apgalvojuma, bijusi no Sadama Huseina un kurā viņš aicina tautu sacelties pret ASV un Lielbritānijas okupantiem.

Salams, kurš kādreiz bija Sadama Huseina klasesbiedrs Ēģiptē un kurš regulāri ar viņu ticies, sacīja, ka pēdējos reizi Huseinu redzējis oficiālā "Baath" partijas vadības sanāksmē 8.martā.

Salams Irākā atradās visu kara laiku un valsti pameta 12.aprīlī, trīs dienas pēc Bagdādes krišanas.

Viņš sacīja, ka Huseins pats vadījis cīņu pret ASV spēkiem, kuri ieņēma Bagdādes lidostu, bet viņu vēlāk nodeva viņa Republikāniskās gvardes komandieri, kuri uzskatīja, ka karš jau ir zaudēts.

"Amerikāņus pārsteidza Irākas tanki un fedajīni, kas viņus aplenca no ikviena stūra, un neviens pats amerikānis neatstāja lidostu," viņš sacīja, piebilzdams, ka tas bijis tad, kad ASV armija izlēmusi ieiet Bagdādē.

ASV spēki ieņēma Bagdādes starptautisko lidostu 4.aprīlī, un vēlāk no turienes ieņēma Bagdādi, kā rezultātā Sadama Huseina valdība viegli krita.

Uz jautājumu, kāpēc Bagdāde kritusi tik viegli, Salams atbildēja: "Republikāniskās gvardes augstākā ķēde sāka svārstīties un par viņiem zemākajiem komandieriem radīja iespaidu, ka ar Sadamu Huseinu ir cauri, kauja ir galā un ka amerikāņi ir uzvarējuši, un viņiem ir jāpazūd, līdz varēs tikt organizēta pretestība."

"Es uzskatu, ka pretestība vēl nav sākusies un ka Sadama plānotā kauja vēl tikai sāksies (..), sagatavošanās šai kaujai notiek un miljoniem armijas personāla, kas atkāpās, joprojām tur ir," sacīja Salams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!