Bijušais Irākas līderis Sadams Huseins savas tiesas prāvas norisi skatījies pa televizoru, jo viņš un pārējie septiņi apsūdzētie atkal boikotējuši tiesas procesu, paziņojusi kādas rietumvalsts amatpersona.
"Nezinu, kā pārējie apsūdzētie, bet Sadams Huseins prāvu tiesas ēkā skatījās pa televizoru," sacīja ar procesu saistīta amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma.

Huseins un septiņi viņa kādreizējie rokaspuiši apsūdzēti noziegumos pret cilvēci. Gāztais diktators pēc svētdienas asās vārdu apmaiņas ar jauno prezidējošo tiesnesi Raufu Rašidu Abdelrahmanu tiesas procesa norisi vairs nav apmeklējis.

Pēc apsūdzēto boikota ceturtdien Abdelrahmans lietas izskatīšanu atlika līdz 13.februārim.

Kopš plašu publicitāti ieguvušās tiesas prāvas sākuma pagājušā gada oktobrī, gandrīz divus gadus pēc gāztā Irākas prezidenta sagūstīšanas, Huseina un pārējo apsūdzēto tiesas sēžu ignorēšana ir kļuvusi par nopietnu procesa kavēkli.

Līdz ar Sadamu tiek tiesāts viņa pusbrālis un bijušais izlūkošanas dienesta vadītājs Barzans Ibrahims at Tikrīti, bijušais viceprezidents Taha Jasins Ramadāns, bijušais augstākais tiesnesis Avads Hameds al Bandars un "Ba'ath" partijas līderi Dudžeilā Abullags Kadems Ruaids, Ali Daīms Ali, Mohammeds Azavi Ali un Mizers Abdullahs Raveds.

Pašlaik tiesā tiek izskatītas 1982.gadā notikušās slepkavības Dudžeilas ciematā uz ziemeļiem no Bagdādes, kur Sadams izrēķinājās ar iedzīvotājiem pēc neveiksmīga atentāta mēģinājuma pret viņu.

Ja apsūdzētie tiks atzīti par vainīgiem, viņiem visiem draud nāvessods.

Vērienīgā prāva bieži izvērtusies farsā, tiesas sēžu laikā bijuši ilglaicīgi apsūdzēto dusmu izvirdumi, boikoti un prezidējošā tiesneša atkāpšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!