Foto: stock.xchng

Pasaulē joprojām turpina pazust kodolmateriāli un radioaktīvas vielas, bet ANO atomenerģijas aģentūras saņemtā informācija par šādiem gadījumiem varētu būt tikai aisberga redzamā daļa, atsaucoties uz augsta ranga ANO amatpersonu, vēsta aģentūra "Reuters".

Potenciālu bīstamību rada katrs gadījums, kad pazūd vai tiek nozagts augsti bagātināts urāns, plutonijs un cita veida radioaktīvi materiāli, jo tos primitīvu kodolbumbu radīšanai – tā sauktajām "netīrajām bumbām" - var izmantot, piemēram, starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" kaujinieki, uzskata eksperti.

Pēdējos gados šādu draudu novēršanā ir panākts progress, tomēr kodoldrošības uzlabošanai vēl ir daudz darāmā, stāsta ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvis Kamars Mrabits.

Drošība ir jāuzlabo nepārtraukti, jo "sliktie zēni" meklē veidus, kā to apiet, skaidro amatpersona. "Draudi ir globāli, jo šie cilvēki darbojas bez robežām," intervijā pirms nākamajā nedēļā Vīnē gaidāmās sanāksmes, kurā lems, kā novērst radioaktīvo materiālu nonākšanu "nepareizajās rokās", stāsta Mrabits.

IAEA ik gadu saņem ziņas par 150 – 200 gadījumiem, kad notikusi kodolmateriālu zādzība, nelikumīga pārvadāšana, piekļūšana tiem vai sabotāža. Mrabits uzsver, ka vairums šo gadījumu nav bijuši bīstami no kodoldrošības viedokļa, tomēr daži incidenti ir bijuši nopietni – saistīti ar tādiem kodolmateriāliem kā urānu un plutoniju.

Šie incidenti norāda, ka kodolmateriāli joprojām var būt ārpus kontroles. "Varbūt tā ir aisberga virsotne, mēs nezinām, tas ir tas, par ko mums ziņo valstis," uzsver Mrabits.

Eksperti uzskata, ka radikāli noskaņoti grupējumi teorētiski var izgatavot primitīvu, bet nāvējošu kodolierīci, ja tiem ir nauda, tehniskās zināšanas un nepieciešamie materiāli. Lielākais risks ir tad, ja teroristu rokās nonāk augsti bagātināts urāns vai plutonijs.

Ābola izmēra plutonija daudzums kodolierīcē, kas detonētā blīvi apdzīvotā teritorijā, var nogalināt un ievainot simtiem tūkstošus cilvēku, uzskata eksperti. Tomēr daudz reālāks scenārijs ir "netīrās bumbas" radīšana, jo daudz vieglāk ir iegūstami vienkārši radioaktīvie materiāli.

Izmantojot tradicionālās sprāgstvielas, ar "netīro bumbu" teroristi radioaktīvo materiālu, ko var iegūt slimnīcās, rūpnīcās un citās ne tik labi apsargātās vietās, var izplatīt plašā teritorijā, radot draudus cilvēku veselībai un saindējot apkārtni.

Daudzi eksperti uzskata, ka tas ir tikai laika jautājums, kad tiks izmantota "netīrā bumba" vai cita veida radiācijas izplatīšanas ierīce, pagājušajā mēnesī izdevumā "Bulletin of the Atomic Scientists" rakstīja bijušais IAEA vecākais analītiķis Džordžs Mūrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!