Foto: AFP/Scanpix/LETA

Augsta ranga Irānas amatpersona apsūdzējusi valsts "ārzemju ienaidniekus", tostarp Izraēlu, ka tie ietekmē laikapstākļus ar mērķi radīt Irānā sausumu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" RFE/RL.

"Ārzemnieki tiek turēti aizdomās par iejaukšanos valsts klimatā," pirmdien Teherānā paziņoja bruņoto spēku apakšstruktūras Irānas Pasīvās aizsardzības organizācijas vadītājs Holamreza Džalali.

Šīs piezīmes tika izteikta lauksaimniecībai veltītā pasākumā saistībā ar nesenajiem protestiem ūdens trūkuma dēļ valsts dienvidrietumos.

Džalali apgalvoja, ka kāds zinātnieku veikts pētījums apstiprina ārvalstu iejaukšanos Irānas laikapstākļos.

"Pēdējos četrus gadus ir pētītas augstienes no Afganistānas līdz Vidusjūrai. Ir atklāts, ka virs 2200 metru augstuma bija pilns ar sniegu, bet mūsu augstienes ir sausas," skaidroja amatpersona.

"Izraēlas un kāda mūsu laimiņa kopīgas komandas veido mākoņus", kas ielido Irānā, bet nespēj radīt lietu, papildina Džalali, nekonkretizējot, par kuru kaimiņvalsti ir runa.

"Papildu tam mums ir arī mākoņu zagšanas un sniega zagšanas problēma," amatpersonu citē vietējie mediji.

Džalali apgalvojumus gan noraidīja Irānas Meteoroloģijas dienests, norādot, ka nav iespējams valstij nozagt sniegu vai mākoņus. Laika prognožu nodaļas vadītājs Ahmads Vazifehs savukārt uzsver, ka nezina neko par tāda pētījuma eksistenci, bet valsts jau vairākus gadus cieš no sausuma.

"Irāna cieš no ilgstoša sausuma. Tā ir pasaules tendence," ziņu aģentūrai ILNA skaidro Vazifehs. No lietus trūkuma cieš arī Irāka, Turkmenistāna un virkne citu valstu, viņš papildina.

Vazifehs atzīmē, ka Džalali komentārs nepalīdz meklēt īstu risinājumu problēmai.

Eksperti ūdens trūkumu skaidro ar klimata izmaiņām un nepareizu pārvaldību. Pēdējo dažu mēnešu laikā Irānā ir notikuši vairāki protesti ūdens tūkuma dēļ. Amatpersonas radušos ūdens krīzi vērtē kā nacionālās drošības jautājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!