Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) brīdina, ka cūku gripas vīruss A (H1N1), kas izraisījis desmitiem cilvēku bojāeju Meksikā, var potenciāli pāraugt pandēmijā, izplatoties citās pasaules valstīs un kontinentos, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.
Tiek ziņots, ka iespējamie cūku gripas saslimšanas gadījumi tiek pārbaudīti Lielbritānijā, Itālijā, Francijā, Spānijā, Dānijā, Zviedrijā, kā arī Izraēlā un Jaunzēlandē.

Pārbaudes lielākoties tiek veiktas cilvēkiem, kuri nesen atgriezušies no Meksikas vai ASV dienvidiem un kuriem konstatēti gripai līdzīgi simptomi.

Pēc Sabiedrības veselības aģentūras sniegtās informācijas, Latvijā pašlaik nav ne aizdomīgu, ne arī apstiprinātu cilvēku saslimšanas gadījumu ar cūku gripas vīrusu.

Jau ziņots, ka nedēļas nogalē Meksikā sācies iepriekš neredzēta gripas paveida uzliesmojums, kuru Pasaules Veselības organizācija (PVO) identificējusi kā par cūku gripu dēvēto A tipa gripas paveidu, kas izplatās starp cilvēkiem.

Meksikas varas iestādes paziņojušas, ka ar jaunā gripas paveida simptomiem kopš 13. aprīļa hospitalizēti 1614 cilvēki, 103 no tiem ir miruši. Turklāt ir apstiprināts, ka 20 nāves gadījumi ir izraisījis tieši cūku gripas vīruss.

Ārpus Meksikas cūku gripa cilvēku dzīvības nav prasījusi, taču 20 saslimšanas gadījumi jau konstatēti ASV un seši – Kanādā.

Ekspertu veiktās ģenētiskās analīzes liecina, ka jaunais paveids ir iepriekš nekad neredzēts cūku, cilvēku un putnu gripas vīrusu sajaukums.
Speciālistus arī satrauc fakts, ka lielākā daļa mirušo ir vecumā no 25 - 45 gadiem, jo parasti no gripas mirst gados veci cilvēki un mazi bērni.

Meksikas varasiestādes Mehiko un tās apkārtnē slēgušas visas skolas, muzejus un atcēlušas jebkādus publiskos pasākumus.

Mediķi iesaka iedzīvotājiem izvairīties no pulcēšanās un saskarsmes ar citiem cilvēkiem un valkāt sejas maskas.

PVO aicina valstis visā pasaulē būt piesardzīgām saistībā ar sezonai netipisko gripas vīrusa uzliesmojumu. Vienlaikus amatpersonas norāda, ka tām ir nepieciešams vairāk informācijas par vīrusu, pirms izlemt, vai izsludināt globālo pandēmijas brīdinājumu.

ANO arī vienlaikus norāda, ka starptautiskā kopiena ir vairāk nekā jebkad agrāk gatava pretoties nāvējošam vīrusam, jo ilggadēja cīņa ar putnu gripu nodrošinājusi speciālistus ar vairākiem instrumentiem vīrusu slimību ārstēšanā.

Pasaules Banka cīņai ar bīstamo vīrusu piešķirs Meksikai 200 miljonus ASV dolāru (107 miljonus latu).

Saistībā ar cūku gripas uzliesmojumu Meksikā un reģistrētajiem slimības gadījumiem ASV Kalifornijā un Teksasā, Latvijas Veselības ministrija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, dodoties uz slimības skartajiem reģioniem, ļoti rūpīgi ievērot personīgo higiēnu un, sajūtot pirmos slimības simptomus, nekavējoties meklēt medicīnisko palīdzību.

Cūku gripas simptomi cilvēkiem ir līdzīgi sezonālas gripas pazīmēm: pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, kaulu "laušanas sajūta", sāpes acu ābolos, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus. Dažiem slimniekiem novēro caureju un vemšanu.

Iedzīvotājiem, kuri nesen atgriezušies no Meksikas, Kalifornijas vai Teksasas un kuriem parādījušies gripas simptomi, tiek ieteikts palikt mājās, ierobežot kontaktus ar cilvēkiem, sazināties ar ārstu un informēt par ceļojumu.

Šīs dienas laikā tiks izplatīta informācija ģimenes ārstiem un citiem mediķiem, kā rīkoties, saskaroties ar slimniekiem, kuru slimības simptomi atgādina cūku gripas pazīmes. Veselības ministrija sekos notikumu attīstībai un informēs sabiedrību par situāciju saistībā ar cūku gripas uzliesmojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!