Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas pilsoņi, kas dzīvo vai īslaicīgi uzturas Igaunijā, svētdien notikušajās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās visvairāk atbalstījuši premjerministra Vladimira Putina partiju "Vienotā Krievija".

Krievijas vēstniecība Igaunijā pirmdien informēja, ka, pēc provizoriskiem datiem, par "Vienoto Krieviju" Igaunijā balsojuši 67,19% vēlētāju.

Igaunijā Komunistisko partiju atbalstījuši 15,4%, "Taisnīgo Krieviju" - 7,33%, Liberāldemokrātisko partiju - 5,88% balsotāju. Par liberālā politiķa Grigorija Javļinska partiju "Jabloko" Igaunijā nobalsojuši 3,57% Krievijas pilsoņu, kas aizgāja uz vēlēšanām, partija "Krievijas patrioti" ieguvusi 0,64%, bet partija "Taisnā lieta" - 0,25% vēlētāju atbalsta.

Valsts domes vēlēšanās pie urnām Igaunijā devās 17 941 cilvēks, kas ir 15,17% no 118 220 Krievijas balsstiesīgo pilsoņu, kas dzīvo Igaunijā.

Kopumā Igaunijā Krievijas Valsts domes vēlēšanās varēja nobalsot deviņos iecirkņos, no kuriem četri atradās galvaspilsētā Tallinā.

Iepriekšējās Valsts domes vēlēšanās 2007.gadā Igaunijā nobalsoja 24 tūkstoši no 110 tūkstošiem balsstiesīgo Igaunijā dzīvojošo Krievijas pilsoņu.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas svētdien notikušajās Valsts domes vēlēšanās premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,5% balsu. Ņemot vērā 7% barjeru iekļūšanai Valsts domē, "Vienotajai Krievijai" parlamenta apakšpalātā ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,16%, "Taisnīgā Krievija" - 13,22%, Krievijas Liberāldemokrātiskā partija - 11,66% balsu.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 7% barjeru. Liberālā politiķa Grigorija Javļinska partija "Jabloko" ir piektajā vietā ar 3,25% balsu, partija "Krievijas patrioti" ieguvusi 0,96%, bet partija "Taisnā lieta" - nedaudz vairāk par pusprocentu balsu.

Valsts dome tiek ievēlēta uz piecu gadu termiņu. Tajā ir 450 deputāti, kas tiek ievēlēti pēc partiju sarakstiem, kuriem iekļūšanai domē ir jāpārvar 7% barjera. Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem "Vienotajai Krievijai" būs 238 deputātu mandāti, Komunistiskajai partijai - 92, "Taisnīgajai Krievijai" - 64, bet Krievijas Liberāldemokrātiskajai partijai - 56 mandāti.

Balsstiesības ir 109 miljoniem Krievijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!