Igaunijas Darba devēju konfederācija tuvākajās nedēļās nosūtīs parlamentam likumprojektu ar grozījumiem likumā par atvaļinājumiem, lai radītu iespēju samazināt darbinieku gadskārtējo 28 dienu atvaļinājumu līdz 20 dienām, raksta "Eesti Paevaleht".
Konfederācijas prezidents Tarmo Krīss teica, ka atvaļinājums nav jāsaīsina obligāti, bet likumam jāparedz iespēja, ka īsāka atvaļinājuma gadījumā darbinieki saņems papildu finansiālo kompensāciju. "Mūsu ideja nevienam nekaitē, bet rada papildu iespējas izmantot atvaļinājumu," teica Krīss.

Pēc viņa teiktā, visvairāk šāds grozījums nepieciešams ražošanā. "Palūkojoties apkārt, redzam, ka vasarā visa biznesa darbība Igaunijā faktiski apstājas, un tas neizbēgami atspoguļojas makroekonomiskajos rādītājos. Ja cilvēkiem ir ilgāki atvaļinājumi rūpniecībā, tas būtībā ir nepadarīts darbs, kas rada lielas apgādes galvassāpes kompānijām," teica Krīss.

Krīss norādīja, ka izmainītā darba vide atbalsta likuma grozījumu. Daudzi cilvēki strādā mājās kā vienīgie uzņēmēji, un viņiem nav vajadzīgs četru nedēļu atvaļinājums. "Piemēram, man šogad labākajā gadījumā būs divu nedēļu atvaļinājums, un, manuprāt, ar to pietiek. Noteikti ir arī citas jomas, kurās darbinieki nav ieinteresēti ņemt obligāto atvaļinājumu," viņš teica.

Savukārt Igaunijas Arodbiedrību konfederācijas priekšsēdētājs Hari Taliga nesaskata nepieciešamību samazināt garantijas darbiniekiem.

Pēc viņa teiktā, mūsdienu problēma ir tā, ka cilvēki ir pārstrādājušies un viņiem vairāk jāatpūšas. "Atvaļinājumu likums jau tika grozīts, un tas paredz, ka cilvēkam ir jāiet atvaļinājumā. Šī darba devēju ideja ir pretrunā ar to, kas Igaunijā paveikts pēdējos gados," viņš teica.

Saskaņā ar pašreizējo likumu par atvaļinājumiem darbiniekiem jāpiešķir atvaļinājums vismaz divas nedēļas pēc kārtas un atvaļinājuma dienas nevar aizstāt ar papildu algu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!