Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunija nevarēs no 21.februāra atcelt Covid-19 sertifikātus, jo slimnīcām joprojām nākas uzņemt pārāk daudz koronavīrusa pacientu, ceturtdien paziņojusi premjerministre Kaja Kallasa.

Kā ziņots, iepriekš valdība vienojās, ka Covid-19 sertifikāta izmantošanu varētu atcelt no 21. februāra, tas ir, trīs dienas pirms Igaunijas Neatkarības dienas, ja 17. februārī tiktu konstatēts, ka iepriekšējo desmit dienu laikā slimnīcās uzņemts mazāk par 25 jauniem koronavīrusa pacientiem dienā.

Tomēr, kā uzsvērusi premjere, jau tagad ir skaidrs, ka to neizdosies panākt, jo pašlaik šis rādītājs ir 39 pacienti dienā.

"Tas jāsaprot. Veselības aprūpes sistēma jau tā pieredz ļoti lielu slodzi - slimo gan pacienti, gan slimnīcu personāls," viņa piebildusi.

Pēc Kallasas teiktā, politiskā cīkstēšanās, kurā ikviens vēlas pirmais paziņot labo vēsti par ierobežojumu atcelšanu, negatīvi ietekmē sabiedrības izturēšanos.

"Tā ir liela problēma, ka visi grib izrādīties tie labie cilvēki, kuri paziņo, ka ierobežojumi tiek atcelti. Tas novedis pie tā, ka vakcinācijas tempi kļuvuši gausāki, jo cilvēkiem tas vairs nešķiet tik svarīgi, ja jau ierobežojumu drīz vairs nebūs. Taču vakcinēties vajag, lai novērstu saslimšanu," atgādinājusi valdības vadītāja.

Viņa atsaukusies uz Veselības departamenta prognozēm, ka, neraugoties uz tuvākajās nedēļās paredzamo saslimstības mazināšanos, slimnīcu noslodze pieaugs, jo vīrusa omikrona paveids sasniedzis arī vecāka gadagājuma cilvēkus.

"Smagi slimo Covid-19 pacientu skaits slimnīcās tuvojas trim simtiem, un Veselības departaments prognozē, ka februāra vidū tas sasniegs piecus simtus," brīdinājusi Kallasa.

Viņa arī piebildusi, ka nav pamata salīdzināt Igauniju ar Dāniju, kas atcēlusi ierobežojumus.

"Dānijā vakcinēti vairāk nekā 80% no visiem iedzīvotājiem, bet Igaunijā - pāri par 60%. Tur balstvakcīnu saņēmuši 61%, Igaunijā - 31% iedzīvotāju. Dānija var atļauties riskēt, jo tur cilvēki nesaslims tik smagi, lai pārslogotu slimnīcu tīklu," skaidrojusi premjere.

Igaunijas valdība ceturtdien apstiprināja rīkojumu, kas paredz, ka Covid-19 sertifikāts no pirmdienas, 14. februāra, vairs nebūs jāuzrāda brīvdabas kultūras, sporta un izlaides pasākumos, bet rīkotājiem būs jāgādā, lai netiktu pieļauta drūzmēšanās, un liela dalībnieku skaita gadījumā jānodrošina sejas aizsargmasku valkāšana. Tai pašā dienā tiks atcelti arī Covid-19 sertifikāti nepilngadīgajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!