Igaunijā svētdien notiek referendums, kurā tiek izlemts jautājums par valsts pievienošanos Eiropas Savienībai.
Referenduma biļetenā ir divi jautājumi - viens par atbalstu konstitūcijas grozījumiem, kurus veicis parlaments, lai Igaunija varētu iestāties ES, un otrs - par atbalstu pašai iestājai blokā. Uz abiem jautājumiem ir jādod viena atbilde.

Igaunijā nav noteikts minimālais balsstiesīgo pilsoņu skaits, kam jāpiedalās referendumā, lai to atzītu par notikušu.

Balsošanas iecirkņi ir atvērti no pulksten 9 līdz 20.

Referenduma rezultāti varētu būt zināmi jau svētdien ap pulksten 22 - divas stundas pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas.

Tiklīdz referenduma rezultāti būs nosūtīti Centrālajai vēlēšanu komisijai, tie tiks publicēti komisijas interneta mājas lapā http://www.vvk.ee.

Igaunijas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Heiki Sibuls aģentūru informēja, ka iepriekšējā balsojuma rezultāti parādīsies mājas lapā jau dažas minūtes pēc pulksten 20. Iepriekšējā balsojumā, kas notika no pirmdienas līdz trešdienai, ir piedalījušies 173 590 cilvēku jeb 20 procenti no balsstiesīgajiem Igaunijas pilsoņiem.

"Mēs ceram provizorisko balsu skaitīšanu pabeigt laikā no pulksten 22 līdz 23," sacīja Sibuls.

Informāciju par balsotāju aktivitāti vēlēšanu komisija apkopos svētdien pulksten 16 un 20, bet pusstundu vēlāk ziņos par rezultātiem.

Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka referendumā varētu piedalīties aptuveni 70 procenti balsstiesīgo pilsoņu, un aptuveni 70 procenti no viņiem varētu nobalsot par iestāšanos ES.

Igaunijas prezidents Arnolds Rītels svētdien balsos Tallinā, bet parlamenta spīkere Ene Ergma un premjerministrs Juhans Partss jau ir piedalījušies iepriekšējā balsošanā.

Balsot par Igaunijas iestāšanos ES ir aicinājuši prezidents, parlamenta priekšsēdētāja un premjerministrs, kā arī visas lielākās politiskās partijas, izņemot opozīcijā esošo Centra partiju, kuras kongress pagājušajā mēnesī pieņēma aicinājumu balsot pret Igaunijas pievienošanos ES.

ES paredz uzņemt Latviju, Igauniju, Lietuvu, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Ungāriju, Slovēniju, Kipru un Maltu 2004.gada 1.maijā. Šīs valstis parakstīja iestāšanās līgumus ar ES šā gada 16.aprīlī.

Savas valsts iestāšanos ES referendumos jau ir atbalstījuši Maltas, Slovēnijas, Ungārijas, Lietuvas, Slovākijas, Polijas un Čehijas pilsoņi. Referendums Latvijā notiks 20.septembrī. Kiprā referenduma nebūs, jo to neparedz šīs valsts likumi un valsts iestāšanos ES ir apstiprinājis Kipras parlaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!