Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Igaunijā obligāto dienestu atbalsta 90% valstī dzīvojošo, atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas veiktu pētījumu, raksta "Estonian World".

Tādējādi igauņi pauduši atbalstu esošajai sistēmai, kas paredz obligāto dienestu visiem pilngadīgiem pilsoņiem. Atbalsts sieviešu dienestam, ja viņas pašas to vēlas, savukārt pieaudzis līdz 80%.

Izteikts vairākums – 79% atbalsta arī pastāvošo aizsardzības modeli, kurā aizsardzības spēkus veido profesionāla armija un rezerves spēki. Tāpat 77% uzskata, ka Igaunijai jāaizstāvas militāra uzbrukuma gadījumā, kā arī vairāk nekā puse izrādījuši gatavību paši aizstāvēt valsti, ja šāds brīdis pienāktu.

Jauniešu vidū gatavība aizargāt savu valsti gada laikā turklāt augusi no 54% pērn līdz 63% šogad, vēsta ministrija. Savukārt 81% aptaujāto atbalsta militārās izglītības iekļaušanu mācību programmā, kas arī patlaban tiek īstenota.

Aptaujātie kaimiņvalsts iedzīvotāji norādījuši, ka par valsts drošības pīlāriem uzskata dalību NATO, pašu iedzīvotāju gatavību aizstāvēt savu valsti, kā arī pašas Igaunijas aizsardzības spēju stiprināšanu. NATO spēku klātbūtni atbalsta 75% un 65% uzskata, ka tās dēļ Igaunijā ir drošāk. Tomēr tikai 45% uzskata, ka NATO spēku klātbūtne atturēs ienaidnieku no uzbrukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!