Igaunija plāno piešķirt Latvijai finanšu palīdzību ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, piektdien vēsta laikraksts "Postimees".
Aizdevuma summa vēl netiek atklāta, taču tā būšot krietni mazāka nekā, piemēram, Ziemeļvalstu finanšu atbalsta apjoms.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu tikšanās laikā ceturtdien Briselē notikušas to valstu premjerministru sarunas, kuras Latvijas plāno sniegt pabalstu finanšu krīzes pārvarēšanai. Tajā piedalījies arī Igaunijas premjers Andruss Ansips.

"Latvija izveidojusi ļoti nopietnu krīzes pārvarēšanas programmu. Ļoti labi un unikāli ir tas, ka bez Starptautiskā Valūtas fonda un ES, šīs programmas izstrādē piedalījušās arī Ziemeļvalstis un Baltijas valstis. Igaunijai arī jāpiedalās programmas finansēšana," sacīja Ansips.

Pēc Zviedrijas finanšu ministra Andersa Borga vārdiem, Latvijai nepieciešamo kredītu finansē astoņas Ziemeļeiropas un Baltijas jūras reģiona valstis. Pēc neoficiālajiem datiem, tās ir Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Somija, Igaunija, Lietuva, Polija un Vācija.

Kā vēsta "Postimees", Igaunijai ir pietiekami lielas rezerves. Tā vietā, lai šīs rezerves glabātu, piemēram, Vācijas valsts parādzīmēs, tās tiks glabātas aizdevuma veidā Latvijai.

Latvija varētu saņemt līdz pieciem miljardiem eiro (3,57 miljardiem latu) lielu aizdevumu. Pēc neoficiālajiem datiem, aptuveni divus miljardus eiro (1,4 miljardu latu) no šīs summas veidos Ziemeļvalstu, tai skaitā arī Igaunijas, aizdevums.

Igaunijas daļa būšot visai nenozīmīga, taču tiek uzskatīts, ka "tai ir būtiska simboliska nozīme, jo ir jāizrāda solidaritāte ar citām Ziemeļvalstīm".

Kā ziņots, gan Igaunijas, gan Lietuvas amatpersonas novembra beigās paziņoja, ka ārvalstu finanšu palīdzība tām nebūs nepieciešama. Taču jau decembra sākumā norādīja pretējo, apgalvojot, ka, iespējams, lūgs ārvalstu atbalstu ekonomiskās krīzes pārvarēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!