Kaut arī šopavasar skolas zvans skanēs pēdējo reizi četrās Igaunijas skolās, skolu slēgšanas vilnis vēl nav beidzies, raksta nedēļas izdevums "Maaleht".
Laikraksts prognozē, ka līdz 2014.gadam Igaunijā no 600 skolām varētu darboties vairs tikai 300 vai 400 skolas.

Trīs no četrām skolām, kurām šis mācību gads šogad ir pēdējais, atrodas Pelvas rajonā Igaunijas dienvidaustrumos, un problēma tām ir viena - skolēnu trūkums. Piemēram, Lēvi pamatskolā ir tikai viens, bet Māritsas skolā - septiņi skolēni.

Sātses pamatskolā pie Krievijas robežas patlaban ir 15 skolēni, bet šopavasar pēc 9.klases izlaiduma tajā paliks vairs tikai 10 skolēni, jo pirmajā klasē nav pieteicies neviens. Vienīgais mazais bērns ciemā ir trīs gadus vecs.

"Mūsu skola ir sasniegusi savu dabisko galu un nekas vairs nav glābjams," teica skolas direktore Hele Kersa. "Mēs esam gatavi savam galam un neraudam - to prognozēja jau gadiem ilgi."

"Postimees", atsaucoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas informācijas dienesta vadītāju Tarmu Kurmu, trešdien rakstīja, ka lēmumu atvērt un slēgt skolas pieņem tikai vietējās pašvaldības.

Kurms teica, ka skolu slēgšanas tendence patiesībā mazinās un ministrija gatavo finanšu shēmu, lai sniegtu lielāku atbalstu mazajām skolām. Rudenī Igaunijā būs 18 skolu, kurās mācīsies mazāk nekā ducis bērnu.

1991.gadā Igaunijā bija 666 skolas kopā ar vidusskolām un speciālajām mācību iestādēm; 149 no tām bija pirmsskolas iestādes un 251 pamatskola. 90.gados skolu skaits palielinājās un 1999.gadā sasniedza 706.

Skolu skaits sāka samazināties no 2001.gada, kad tika slēgtas 23 pirmsskolas iestādes un piecas pamatskolas.

Pērnajā rudenī Igaunijā bija 91 pirmsskolas mācību iestāde un 224 pamatskolas. Kopā ar vidusskolām un speciālajām skolām skolu skaits sasniedza 597.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!