Ceturtdien Igaunijā notikušajā visu laiku lielākajā streikā piedalījās gandrīz 19 000 izglītības un kultūras sfēras darbinieku, piektdien vēsta Igaunijas prese.
Streikotāji pieprasa skolotāju algu paaugstināšanu. Visu dienu tukšas bija simtiem skolu, bērnudārzu, teātru, bibliotēku un citu kultūras iestāžu.

Kultūras un izglītības darbinieku arodbiedrības TALO organizētais streiks bijis mierīgs un nekādi incidenti nav notikuši.

Apmēram 3000 cilvēku sapulcējās mītiņā pie parlamenta ēkas, protestējot pret valdības politiku izglītības jomā. Starp streikotāju prasībām bija minimālās algas paaugstināšana izglītības un kultūras sfērā strādājošajiem ar augstāko izglītību līdz Igaunijas vidējās algas līmenim nākamajā gadā. Streikotāji arī pieprasa nemainīt likumu par bērnudārziem un TALO pārstāvju dalību sarunās par algu.

TALO priekšsēdētājs Toivo Rosimā sacīja, ka streiks ir sasniedzis savu mērķi, jo vismaz tā dalībnieku skaits valdībai parādījis, ka liela daļa tautas nav apmierināta ar algu politiku. Viņš sacīja, ka nākamais solis ir sarunu sākšana ar valdību, un, ja arī tad netiks sasniegti rezultāti, arodbiedrība ķersies pie vēl ietekmīgākiem līdzekļiem nekā vakardienas streiks.

Pēc Rosimā teiktā, galvenais jautājums ir tāds, ka TALO un valdība līdz šim ir runājušas par divām dažādām lietām - kamēr valdība runā par finanšu palielināšanu algu izmaksai, TALO runā par minimālās algas līmeņa paaugstināšanu un visas skolotāju finansēšanas sistēmas reformēšanu. Pēc viņa teiktā, TALO mērķis ir panākt vienošanos ar valdību par minimālās algas līmeni visiem TALO locekļiem.

TALO galvenokārt protestē pret to, ka valdība nepiekrīt visiem valsts sektorā strādājošajiem, kuri veic darbu, kam nepieciešama augstākā izglītība, izmaksāt Igaunijas vidējo algu, kas patlaban ir 7300 kronas mēnesī. Tas nozīmētu par 25-30 procentiem paaugstināt pašreizējo algu līmeni, kas ir 5300 kronas (223 lati).

Ceturtdienas rītā arī notika starppilsētu vilcienu operatora "Edelaraudtee" mašīnistu vienas stundas streiks skolotāju atbalstam, taču tas bija arī brīdinājuma streiks. "Edelaraudtee" un mašīnisti jau divus gadus risina sarunas par algām, un jautājums tagad ir sasniedzis valsts arbitra biroju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!