Foto: AFP/Scanpix
Igaunijas un Lietuvas aizsardzības ministri Juozs Oleks un Hanness Hanso atzinīgi novērtējuši ASV lēmumu četrkāršot finansējumu militārajai klātbūtnei Eiropā, norādot, ka tas apliecina Vašingtonas nopietno attieksmi pret šā reģiona drošību.

Kā otrdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters, 2017. fiskālajā gadā kopējais militārais budžets būs 583 miljardi dolāru un 3,4 miljardi no šīs summas paredzēti Krievijas atturēšanai no agresijas, nostiprinot ASV klātbūtni Austrumeiropā. "Tas finansēs daudzas lietas. Vairāk ASV rotācijas spēku Eiropā, vairāk mācību ar mūsu sabiedrotajiem, vairāk pozīcijās izvietotu militāro iekārtu un uzlabota infrastruktūra to atbalstam," viņš izteicās.

"Tā ir ārkārtīgi laba ziņa," intervijā aģentūrai BNS sacījis Hanso. Pēc viņa teiktā, tas liecina, ka Igaunijas un citu Austrumeiropas valstu centieni pārliecināt sabiedrotos par nepieciešamību pievērst vairāk uzmanības Austrumeiropai sāk dot augļus.

Vienlaikus Igaunijas aizsardzības ministrs atzinis, ka pagaidām ir pāragri runāt par to, kā mainīsies ASV klātbūtne Igaunijā. "Taču amerikāņi jau reāli atrodas Igaunijā un, ņemot vērā otrdienas informāciju, var paredzēt, ka viņu klātbūtne pieaugs," piebildis Hanso.

Arī viņa Lietuvas kolēģis prognozējis, ka šis finansējuma palielinājums nozīmētu vēl lielāku ASV karavīru un militārās tehnikas klātbūtni Eiropā.

"Mēs esam gatavi uzņemt lielāku karavīru skaitu un preventīvi dislocētu militāro tehniku un paši investējam šajās lietās," viņš sacījis aģentūrai BNS. "Pagaidām būtu pāragri spriest, kāds skaits pienāksies Lietuvai, bet acīmredzot (..) mums tiešām te būs lielāks karavīru skaits mācībās un vairāk pastāvīgi dislocētas tehnikas - cik saprotu, ne tikai tehnikas mācību vajadzībām, bet arī kaujas tehnikas," spriedis Oleks.

Tomēr viņš prognozējis, ka lielākā daļa ASV aizsardzības budžeta Eiropā tiks ieguldīta veco amerikāņu bāzu atjaunošanai un tehnikas dislocēšanai.

Pēc Lietuvas aizsardzības ministra teiktā, ASV karavīru atrašanās Eiropā ir ļoti svarīga no drošības viedokļa un Vašingtona tādējādi apliecina, ka tā reāli pielāgojas jaunajai drošības situācijai, kas izveidojusies saistībā ar Krievijas aneksiju Krimā un Maskavas atbalstu Austrumukrainas separātistiem.

"Domāju, ka šādi soļi tiešām attur iespējamo agresiju pret NATO valstīm," uzsvēris Oleks.

Vēstīts, ka ASV šogad novirzīs 789 miljonus ASV dolāru (722 miljonus eiro) Eiropas atbalsta iniciatīvai, šodien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

Paziņojumā medijiem, komentējot šo informāciju, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norāda, ka Eiropas atbalsta iniciatīvas ("European Reassurance Initiative") finansējuma palielinājums Latvijā nākotnē ļaus attīstīt aizsardzības infrastruktūru un ieguldīt aizsardzības spēju attīstībā.

Eiropas atbalsta iniciatīva ļāvusi ne tikai nodrošināt regulāru ASV militāro klātbūtni mūsu reģionā, bet pagājušajā gadā arī īstenot virkni pasākumu militārās infrastruktūras un aizsardzības spēju stiprināšanā Latvijā, uzsver ministrs.

Jau ziņots, ka ASV palielinās militāros tēriņus, lai turētos pretī Krievijai, nostiprinātu Savienoto Valstu klātbūtni Austrumeiropā un cīnītos pret džihādistu grupējumu "Daesh".

Cīņai ar "Daesh" ASV tērēs 7,5 miljardus dolāru, un, salīdzinot ar pagājušo gadu, šī summa ir pieaugusi par 50%.

Kopējais budžets 2017.fiskālajā gadā būs 583 miljardi dolāru. Tēriņu ziņā ASV ievērojami apsteidz citas valstis - šī summa ir lielāka par līdzekļiem, kas tiek tērēti astoņu pasaules lielāko armiju uzturēšanai.

Budžetā arī iekļauti 3,4 miljardi dolāru Krievijas "agresijas" atturēšanai, norādīja ministrs. Salīdzinot ar tēriņiem šajā jomā iepriekšējā gadā, summa ir četrkāršojusies.

"Mēs nostiprināsim mūsu stāvokli Eiropā, lai, ņemot vērā Krievijas agresiju, atbalstītu mūsu NATO sabiedrotos," sacīja Kārters.

"Tas finansēs daudzas lietas. Vairāk ASV rotācijas bruņoto spēku Eiropā, vairāk mācību ar mūsu sabiedrotajiem, vairāk pozīcijās izvietotu militāro iekārtu, uzlabotu infrastruktūru to atbalstam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!