Foto: F64
Igaunijas valdība ceturtdien nolēmusi pagarināt līdz 7.janvārim prasību par obligātu Covid-19 testu cilvēkiem, kas ierodas no valstīm, kur pastāv pastiprināts risks inficēties ar koronavīrusa omikrona paveidu.

Sākotnēji šāda prasība tika noteikta līdz 15.decembrim ieskaitot.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) pašlaik par riska zonu atzinis astoņas Āfrikas dienviddaļas valstis - Botsvānu, Dienvidārikas Republiku, Lesoto, Malāvi, Mozambiku, Namībiju, Svatini un Zimbabvi, bet Igaunijas Veselības departaments epidemioloģisku apsvērumu dēļ šim sarakstam pievienojis arī Ēģipti un Turciju.

Testēšanās obligāti jāveic neatkarīgi no tā, vai cilvēks Igaunijā no šīm desmit valstīm ieradies pa sauszemes, jūras vai gaisa ceļu. Igaunijas iedzīvotājiem testi tiek veikti par brīvu.

Vienlaikus Igaunijas valdība stingri iesaka testēties arī visiem, kuri iebrauc no sarakstā neiekļautajām valstīm.

Negatīva testa gadījumā cilvēkiem, kas pēdējo divpadsmit mēnešu laikā vakcinējušies pret Covid-19 vai pēdējo sešu mēnešu laikā pārslimojuši šo slimību, nav jādodas pašizolācijā, savukārt nevakcinētie var izvēlēties vai nu desmit dienu pašizolāciju, vai pašizolāciju ar atkārtotu testēšanu ne agrāk kā sešas dienas pēc pirmā testa.

Gaidot testa rezultātus visiem - tiklab vakcinētajiem un pārslimojušajiem, kā nevakcinētajiem - obligāti jāuzturas savā dzīvesvietā.

Prasība testēties vai pašizolēties neattiecas uz cilvēkiem, kas Igauniju šķērso caurbraucot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!