Foto: AP/Scanpix/LETA

Igaunijas Aizsardzības spēku Izlūkošanas centra vadītājs Margo Grosbergs piektdien prognozēja, ka aktīvas kaujas darbības Ukrainā beigsies pēc aptuveni diviem mēnešiem, bet pēc tam karš kļūs statisks.

"Līdz aktīvu kaujas darbību beigām ir palikušas septiņas līdz deviņas nedēļas – atkarībā no tā, kad pasliktināsies laikapstākļi. Pēc tam līdz pavasarim mums būs darīšana ar statisku karu, kādu mēs pašlaik novērojam Doneckas un Luhanskas apgabalos," preses konferencē sacīja Grosbergs.

Viņš uzskatīja par maz ticamu, ka līdz gada beigām izdosies atbrīvot visu Ukrainas teritoriju, jo gūt tik lielus panākumus tik īsā laikā būs ļoti sarežģīti. Grosbergs šādi komentēja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska paziņojumu par nodomu atbrīvot visu Ukrainas teritoriju no Krievijas karaspēka līdz gada beigām.

Igaunijas izlūkdienesta vadītājs arī komentēja Ukrainas bruņoto spēku pirmdienas rītā sāktos intensīvos uzbrukumus Hersonas apgabalā.

"Es to nekvalificētu kā masu uzbrukumu. Tomēr kopš aprīļa sākuma Ukraina ir spējusi gūt panākumus Hersonas apgabalā," atzīmēja Grosbergs.

Viņš sacīja, ka Ukrainas karaspēka nonākšana līdz Dņepras upei novērsīs risku, ka Krievijas karaspēks mēģinātu doties Odesas virzienā. Tomēr, tā kā Krievijas karaspēka daļām ir grūti pārcelties pār Dņepru, tas būs grūti izdarāms arī Ukrainas karaspēkam.

Grosbergs atzīmēja, ka veiksmīgam uzbrukumam ir nepieciešams trīskāršs spēku pārsvars, turklāt Krievija ir izveidojusi daudzas aizsardzības būves Hersonas apgabalā, bet Ukrainas spēki ir spējuši pārraut tikai pirmo aizsardzības līniju.

Viņš gan pauda uzskatu, ka Ukrainas panākumi Hersonas apgabalā un arvien intensīvāks uzbrukums samazinās okupācijas iestāžu iespējas tur sarīkot tā saukto "referendumu".

Grosbergs arī atzīmēja, ka Krievija pārsviež uz Ukrainu nesen izveidotas trešā armijas korpusa apakšvienības, bet pagaidām nav zināms, kur tās tiks izvietotas. Tām tuvākais mērķis varētu būt Doneckas apgabals, bet, ja Ukraina gūs panākumus Hersonas apgabalā, tās tiks pārsviestas uz turieni, sacīja Grosbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!