Igaunijā pieaug to jauniešu skaits, kam radušās grūtības ar studiju kredītu nomaksu, bankām nenomaksāto kredītu summa sasniegusi jau 76 miljonus kronu ( 3,46 miljonus latu), ziņo laikraksts "Eesti Päevaleht".

Gada sākumā maksājumu grūtībās nonākušo studiju kredītu ņēmēju kopējais parāds valstij bija 70 miljoni kronu ( 3,18 miljoni latu ), bet dažu mēnešu laikā šī summa pieaugusi līdz 76 miljoniem kronu.

Kritiskā ātrumā pieaug arī studiju kredītu parādnieku skaits. Pagājušā gada laikā bankas nodeva Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) 457 par norakstāmiem uzskatāmos kredīta līgumus, bet šī gada pirmo triju mēnešu laikā ministrijai nodots jau 251 šāds līgums. Ja šī tendence saglabāsies, šogad valstij tiks nodotas divreiz vairāk prasības par neatgrieztiem studiju kredītiem.

Ja studiju kredīta ņēmējs trīs mēnešus neveic bankas kredītprocentu vai kredīta pamatsummas maksājumus, kredīta līgums tiek nodots valstij, kas cenšas panākt vienošanos ar parādnieku par kredīta summas nomaksu. Pēc IZM pārstāvja Reina Joametsa sniegtās informācijas, uz šo brīdi valstij ir nodoti 3000 kredītlīgumu, un apmēram puse no šiem kredītņēmējiem nav spējīgi ņemtos kredītus valstij atmaksāt. Šādā gadījumā valsts sniedz prasību tiesā par parādu piedziņu, un, pēc IZM datiem, tiesai nodotas jau 850 prasības pret studiju kredītu ņēmējiem.

Kā brīdināja "Swedbank" komunikāciju speciāliste Laura Kēsele, nenomaksāts studiju kredīts var nākotnē negatīvi ietekmēt pašreizējo studentu kredītu saņemšanas iespējas.

Igaunijas Studentu apvienības valdes locekle Olga Čerjomuškina uzskata, ka pieaugošais maksājumu grūtībās nokļuvušo skaits liecina par to, ka valstij tuvākajā laikā jāpārskata gan augstākās izglītības finansēšanas sistēmu, gan studentu sociālās nodrošināšanas un pabalstu sistēmu. Pēc studentu pārstāvju domām, valstij būtu jānodrošina pēc iespējas lielākam skaitam studentu iespēju iegūt bezmaksas augstāko izglītību. Čerjomuškina norādīja, ka visbiežāk grūtības ar studiju kredītu nomaksu rodas tiem jauniešiem, kas studijas pārtrauc - ar nepabeigtu izglītību ir ļoti grūti atrast darbu, kas ļautu nomaksāt ņemtos kredītus.

Pašreizējās ekonomiskās krīzes apstākļos atbilstoša darba atrašana sagādā grūtības arī studijas pabeigušajiem jauniešiem, kas savukārt apgrūtina vai padara neiespējamu studiju kredītu nomaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!