Foto: EPA/LETA
Igaunija savu karaspēku no Afganistānas varētu izvest 2014.gadā pēc tam, kad drošības garantēšanas pilnvaras tiks nodotas vietējiem spēkiem, otrdien intervijā radiostacijai "KuKu" paziņoja Igaunijas aizsardzības ministrs Marts Lārs.

"Visi Igaunijas karavīri dosies mājās vienlaicīgi, lai nenovājinātu Igaunijas rotu un nemazinātu tās karavīru skaitu," teica Lārs.

Tajā pašā laikā Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips preses konferencē pirmdien paziņoja, ka "Igaunija Afganistānā uzturēsies tik ilgi, cik to vēlēsies Afganistānas varas iestādes, un līdz brīdim, kamēr vien Igaunijas karavīru klātbūtne [Afganistānā] būs nepieciešama".

Ansips atzina, ka piekrīt ASV prezidenta Baraka Obamas teiktajam, ka situācija drošības garantēšanas jomā Afganistānā ir uzlabojusies un tādēļ ir iespējams uzsākt pakāpenisku starptautisko spēku karavīra skaita samazināšanu.

Pašlaik Afganistānā dien 165 Igaunijas karavīri un virsnieki. Kopš 2003.gada, kad Igaunija iesaistījās misijā Afganistānā, dzīvību tur zaudējuši astoņi Igaunijas karavīri, bet 43 guvuši ievainojumus.

Savukārt Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Lietuva, kas vada Goras provinces atjaunošanas vienību Afganistānā, vēlas nodot atbildību par šo provinci vietējām varas iestādēm ne vēlāk kā 2013.gadā.

Afganistānā pašlaik atrodas apmēram 240 Lietuvas karavīru. Aptuveni 150 no viņiem dien Goras provinces atjaunošanas vienībā un vietējās policijas apmācības grupā. Nacionālā atbalsta elementa loģistikas speciālisti dien Kabulā, gaisa spēku instruktori darbojas apmācības misijā Kandahāras lidostas bāzē, bet Īpašo spēku eskadrons "Aitvaras" veic operācijas Zabulas provincē.

Juknevičiene tomēr nerunāja par Lietuvas militāro un civilpersonu pilnīgu izvešanu no Afganistānas un sacīja, ka Lietuva tāpat kā NATO plāno nākotnē koncentrēties uz Afganistānas spēku apmācīšanas misijām.

Obama televīzijas uzrunā 22.jūnijā paziņoja par plānu jau jūlijā sākt ASV karavīru izvešanu no Afganistānas, lai beigtu ilgo, dārgi izmaksājošo karu un ASV varētu vairāk pievērsties savu ekonomikas problēmu risināšanai. Sākot no jūlija līdz gada beigām ASV no Afganistānas izvedīs 10 tūkstošus savu karavīru, bet līdz nākamās vasaras beigām tiks izvesti vēl vairāk nekā 23 tūkstoši karavīru, sacīja Obama.

ASV prezidenta piemēram sekoja vairāku citu valstu līderi, arī paziņojot par savu valstu kontingenta Afganistānā samazināšanu.

Beļģija no nākamā gada janvāra samazinās savu karavīru skaitu Afganistānā par 50% - no pašreizējiem 600 līdz 300, svētdien paziņoja Aizsardzības ministrijas amatpersona, bet ceturtdien par saviem plāniem "līdzīgi kā ASV" pakāpeniski izvest savu karaspēku no Afganistānas paziņoja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Afganistānā pašlaik atrodas apmēram 4000 Francijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!