Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijas parlamentā pirmdien cietis neveiksmi opozīcijas rosinātais neuzticības balsojums pret finanšu ministru, populistiskās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) priekšsēdētāju Martinu Helmi.

Par neuzticības izteikšanu Martinam Helmem nobalsoja 46 Rīgikogu deputāti, taču pārējie 54 klātesošie deputāti balsojumā nepiedalījās. Igaunijas parlamentā pavisam ir 101 deputāts, un, lai izteiktu neuzticību ministram, balsojumam vajadzīgs vismaz 51 deputāta atbalsts.

Parlamenta opozīcija apsūdzēja Helmi mērķtiecīgā Igaunijas drošības, starptautiskā tēla un Igaunijai svarīgas partnerības graušanā. Līdz ar opozīcijā esošo Reformu partijas un Sociāldemokrātiskās partijas deputātiem par neuzticības izteikšanu Martinam Helmem balsojusi arī valdības koalīcijā ietilpstošās partijas "Tēvzeme" deputāte Viktorija Ladinska-Kubitsa.

Kā ziņots, Igaunijā jaunu skandālu izraisījuši Martina Helmes un viņa tēva, iekšlietu ministra un EKRE priekšsēdētāja vietnieka Marta Helmes izteikumi, kuros apšaubīts ASV notikušo prezidenta vēlēšanu godīgums.

Sākotnēji Rīgikogu gribēja balsot par neuzticības izteikšanu arī Martam Helmem, taču viņš pirmdien paziņoja par atkāpšanos, un prezidente Kersti Kaljulaida pēc premjerministra Jiri Ratasa ieteikuma jau atbrīvojusi viņu no iekšlietu ministra amata.

Kā izteicies Ratass, pašreizējā situācijā Marta Helmes atkāpšanās ir vienīgais iespējamais risinājums, lai valdība varētu turpināt darbu, īstenojot arī savus ārpolitiskos mērķus.

Martins Helme svētdien radiostacijas "Tre Raadio" raidījumā, runājot par tikko aizvadītajām ASV prezidenta vēlēšanām sacīja, ka, viņaprāt, "vispār nav pat jautājuma, ka šīs vēlēšanas ir viltotas".

"Pēc manām domām, visiem normālajiem cilvēkiem būtu pret to jāiestājas. Nav jēgas runāt ne par kādu demokrātiju vai tiesisku valsti, ja vēlēšanu rezultātus var tik vienkārši, tik nekaunīgi un masveidīgi viltot," teica Martins Helme.

Savukārt Marts Helme šajā pašā raidījumā sacīja, ka aiz demokrātu kandidāta Džo Baidena uzvaras vēlēšanās pār pašreizējo prezidentu republikāni Donaldu Trampu stāv "slepenā valsts". Viņš pauda bažas par nostāju, kāda ir Igaunijas plašsaziņas līdzekļiem, kuri "neko nesaka par to, kā tas noticis, ka Trampa uzvara izkusa", un kuri Trampa paziņojumus par pārkāpumiem vēlēšanās dēvē par nepamatotiem un nepierādītiem.

Paziņojot par demisiju, Marts Helme preses konferencē Igaunijas parlamentā skaidroja, ka šādu lēmumu pieņēmis saistībā ar "melu un apmelojumu kampaņu Igaunijas medijos" un norādīja, ka turpinās darbu kā parlamenta deputāts.

"Neviens man neaizbāzīs muti. Es saku to, ko uzskatu par pareizu, to, kas man ir uz sirds. Teikt patiesību - tas ir svarīgāk par ministra amatu," viņš sacīja, piebilstot, ka nevēlas arī pakļaut riskam EKRE rosināto referendumu par laulības definīciju, kurā vēlētājiem paredzēts uzdot jautājumu, vai iekļaut Igaunijas konstitūcijā definīciju par laulību kā savienību starp vīrieti un sievieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!