Igaunijas Rīgikogu (parlaments) otrdien noraidīja Centra partijas iesniegto likumprojektu, kas paredzēja pēc 20.jūnija pārtraukt Igaunijas aizsardzības spēku dalību misijās Irākā, Katarā, Kuveitā un Bahreinā.
Pret likumprojektu balsoja 51 parlamenta deputāts, kamēr 12 likumdevēji to atbalstīja.

Centra partijas frakcijas priekšsēdētāja Vilja Savisāra debatēs izteicās, ka Irāka esot pietiekami neatkarīga valsts, lai pati tiktu galā ar savām iekšējām lietām.

Savukārt Rīgikogu valsts aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Svens Miksers pauda nožēlu, ka politiķi cenšas politizēt aizsardzības spēku misiju izvēršanu.

"Tas ir bezprecedenta likumprojekts Rīgikogu praksē, jo tas ir juridiski bezsaturīgs, neatkarīgi no tā, vai likumprojekts tiks apstiprināts vai noraidīts," intervijā telekanāla ETV vakara ziņām teica Miksers. "Pašlaik esošais Rīgikogu sniegtais mandāts vienalga beidzas jūnijā. Tajā pašā laikā valdības likumprojekts par misijas pagarināšanu ir iesniegts izskatīšanai Rīgikogu un tiks izskatīts neatkarīgi no Centra partijas likumprojekta likteņa."

Pašlaik parlaments ir apstiprinājis Igaunijas kontingentam Irākā mandātu līdz šā gada vasaras vidum. Demisionējusī valdība iesniegusi Rīgikogu izskatīšanai likumprojektu, kas paredz misijas mandāta pagarināšanu līdz nākamā gada jūnijam, vienlaikus saglabājot tiesības atsaukt karavīrus agrāk.

Arī iespējamā nākamās valdības koalīcija pirmdien panāca vienošanos, ka Igaunijas kontingenta uzturēšanās Irākā tiks turpināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!