Lielbritānijas zemūdene, kas pazudusi pirms vairāk nekā 90 gadiem, atrasta Baltijas jūras dibenā pie Igaunijas krastiem, piektdien vēsta BBC.

55 metrus garā zemūdene "HMS E18", kurā bija trīs virsnieki un 28 matroži, 1916. gada maijā bija devusies pildīt uzdevumu un neatgriezās.

Taču tagad zemūdeni netālu no Igaunijas Hījumā salas atradusi zviedru kompānija "MMT". Zemūdens meklējumos tai ļoti palīdzēja informācija, ko sniedza Austrālijā dzīvojošais viena ekipāžas locekļa pēcnācējs.

Zviedru kuģis "MV Tridad" ar tālvadības ierīces palīdzību ieguva pirmos zemūdenes attēlus, kuros var redzēt, ka tā ir pārsteidzoši labi saglabājusies. Zemūdenes lūka ir vaļā, kas ļauj noprast, ka, uzbraucot mīnai, tā atradusies virspusē.

Kā, izpētot iegūtos attēlus, norādīja zemūdeņu eksperts Deivids Hils, dažas detaļas liecinot, ka tā ir tieši pazudusī "HMS E18".

"HMS E18" bija viena no vairākām zemūdenēm, kuras Baltijas jūrā nosūtīja Vinstons Čērčils, lai izjauktu dzelzs rūdas piegādes no Zviedrijas uz Vāciju un atbalstītu Krievijas jūras floti.

"HMS E18" atstāja savu bāzi Krievijas ostā Rēvelē (Tallinā) 1916. gada 25. maija vakarā un devās rietumu virzienā.

Tika ziņots, ka nākamajā dienā zemūdene iesaistījusies kaujā ar vācu karakuģi un torpedējusi to. Pēc vairākām dienām, iespējams, 2. jūnijā, zemūdene, kā tiek uzskatīts, uzskrēja mīnai un nogrima.

Krievijas cars visiem ekipāžas locekļiem piešķīra Svētā Vladimira pēcnāves apbalvojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!