Igaunijas amatpersonas trešdien apsūdzēja Krieviju brīvo mediju tiesību apspiešanā un tādu mediju veidošanā, kas konsekventi zākā Baltijas valstis.
"Brīvo mediju stāvoklis Krievijas Federācijā prezidenta Vladimira Putina valdīšanas laikā ir ļoti pasliktinājies, turklāt Krievijā tiek radīti mediji, kas pastāvīgi zākā Baltijas valstis," aģentūrai AFP sacīja Igaunijas parlamenta loceklis Andress Herkels.

"Mums ir jāpastiprina krieviski sniegtās informācijas nodrošinājums, jo mums tas ir nacionālās drošības jautājums," norādīja Herkels, kas pārstāv parlamenta grupu, kura vēlas, lai Igaunijas valdība spertu konkrētus soļus pret negatīvo informāciju, kas Baltijas valstīs tiek iepludināta no Krievijas.

"Patlaban Baltijas valstīs vēsta Maskavā bāzētais televīzijas kanāls "Pervij Baltijskij kanal", kas zākā mūsu valstis," piebilda Herkels.

"Mums ir jāizstrādā idejas par to, kā atbildēt uz šādiem uzbrukumiem ar mūsu pašu krieviski raidošām programmām. Mums jāapsver sadarbības iespējas starp triju Baltijas valstu sabiedriskajām televīzijām," sacīja Igaunijas opozīcijas Tēvzemes savienības pārstāvis.

Herkels uzsvēra, ka Krievijas mediji veic "konsekventus mēģinājumus" parādīt Baltijas valstis negatīvā gaismā un sagrozīt vēsturi, piemēram, raksturojot vairāk nekā 50 gadus ilgo padomju okupāciju Baltijā kā "atbrīvošanu".

Igaunijas opozīcijas partijas pagājušajā nedēļā nosūtīja vēstuli prezidentam Arnoldam Rītelam, uzsverot, ka Igaunijas krieviski runājošo iedzīvotāju kopiena tiek "pakļauta naidīgai propagandai", ko īsteno Krievijas mediji.

"Vairākums Igaunijas krieviski runājošo iedzīvotāju gūst informāciju no televīzijas programmām, kas tiek sagatavotas Krievijas Federācijā un pārraidītas kabeļtelevīzijās," teikts vēstulē. "Situācija, kad nozīmīgs iedzīvotāju skaits atrodas ārpus Igaunijas informācijas sfēras, rada drošības risku valstij."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!