Igaunijas premjers Andruss Ansips piektdien pauda ironisku attieksmi pret Latvijā izskanējušu ziņu, ka Ventspils uzņēmēji viņam plānojot celt pieminekli pateicībā par Krievijas kravu tranzīta pārorientēšanu no Igaunijas uz Latviju.
"Diemžēl es neredzu apliecinājumus tam, ka Latvija būtu atņēmusi Igaunijai Krievijas kravas," viņš sacīja preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas premjeru Ivaru Godmani.

Ansips pastāstīja, ka vienā no Latvijas laikrakstiem nesen esot izlasījis, ka uzņēmēji no Ventspils grasoties viņam celt pieminekli, jo Igaunijas valdība, pērn aprīlī pārvietojot padomju karavīriem veltīto Bronzas kareivja statuju ārpus Tallinas centra, saniknojusi Maskavu un tas esot palīdzējis Krievijas tranzītu pārvilināt no Igaunijas uz Latviju.

Lai gan Krievijas tranzīts caur Igauniju Maskavas un Tallinas attiecību saspīlējuma dēļ ir samazinājies, no statistikas viedokļa nekas neliecina, ka caur Igauniju vestās Krievijas preces būtu aizplūdušas uz Latviju, sacīja Igaunijas premjers.

Atriebjoties par Bronzas kareivja pārvietošanu, Krievija pērn ierobežoja kravu tranzītu caur Igauniju, nodarot būtiski kaitējumu Igaunijas tranzītnozarei. Oficiālas sankcijas pret Igauniju Krievija gan nav noteikusi, bet jaunākie dati joprojām liecina par kravu pārvadājumu samazinājumu caur Igauniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!