Igaunijas prezidents Arnolds Rītels svētdien apstiprināja jauno valsts valdību, ko vada premjerministrs, Reformu partijas līderis Sīms Kallass. Pēc koalīcijas vienošanās, jaunajā valdībā reformistiem ir seši, bet Centra partijai - astoņi ministri.
No Reformu partijas savus amatus saglabājuši līdzšinējās valdības locekļi tieslietu ministrs Merts Rasks, kultūras ministre Signe Kivi, vides ministrs Heiki Kranihs un reģionālo lietu ministrs Toivo Asmers. Par ārlietu ministri kļuvusi Kristīna Ojulanda.

Centra partiju valdībā pārstāv aizsardzības ministrs Svens Miksers, ekonomikas ministre Līna Tenisone, lauksaimniecības ministrs Jānuss Marrandi, sociālo lietu ministre Sīri Ovīra, iekšlietu ministrs Ains Sepiks, finansu ministrs Harri Eunapū, izglītības ministre Mailisa Randa un iedzīvotāju lietu ministrs Eldars Efendijevs.

Jaunā valdība nodos zvērestu parlamentā pirmdien.

Sīms Kallass dzimis 1948.gadā Tallinā un ar izcilību absolvējis vidusskolu un Tartu universitāti, kurā specializējies finansu un kreditēšanas jomā.

Savulaik Kallass kā speciālists darbojies Igaunijas PSR Finansu ministrijā, bijis Igaunijas Krājbankas administrators, laikraksta "Rahva Haal" ("Tautas balss") redaktora vietnieks, Igaunijas Centrālās arodbiedrību savienības priekšsēdētājs, kā arī Igaunijas Bankas prezidents.

No 1995. līdz 1996.gadam viņš bija Igaunijas ārlietu ministrs, bet no 1995. līdz 1999.gadam - parlamenta deputāts.

1999.gada pavasarī Kallass kļuva par finansu ministru iepriekšējā premjera Lāra valdībā, kuru veidoja Tēvzemes savienība, mērenie un Reformu partija.

Kopš 1994.gada, kad tika dibināta Reformu partija, Kallass ir tās priekšsēdētājs.

Viņa sieva Kristi ir ārste, dēls Uno absolvējis Tartu universitātes Juridisko fakultāti un pašlaik strādā bankā "Hansapank".

Sīms Kallass pārvalda angļu, somu un krievu valodu. Viņam patīk spēlēt tenisu un viņš aizraujas ar ārpolitiku, teātri un mūziku.

Līdzšinējais Igaunijas premjerministrs Tēvzemes savienības līderis Marts Lārs 8.janvārī paziņoja par atkāpšanos no amata, kā to bija solījis decembrī. Saskaņā ar Igaunijas likumdošanu līdz ar premjera atkāpšanos demisionēja arī viss ministru kabinets.

Triju partiju valdošajā koalīcijā krīze pagājušajā mēnesī radās pēc tam, kad Reformu partija Tallinas pilsētas sapulcē sāka sadarbību ar parlamenta opozīcijas galveno partiju - Centra partiju un par Tallinas mēru tika ievēlēts centristu līderis Edgars Savisārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!