Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips paziņojis, ka Igaunija plāno ieviest eiro 2010. gada 1. jūlijā, vēsta "Postimees Online".

Ansips norādīja, ka Igaunija varētu izteikt prasību Eiropas Komisijai (EK), lai tā izvērtē valsts atbilstību Māstrihtas kritērijiem, Igaunijai nodrošinot iespēju eiro ieviest jau 2010. gada 1. jūlijā.

Ņemot vērā pašreizējos aprēķinus, Igaunijai inflācijas kritērijus vajadzētu izpildīt oktobrī, ja vien atkal nepaaugstināsies cenas, sacīja premjers, piebilstot, ka cenas, visticamāk, turpinās kristies.

Ansips uzskata, ka, sadarbojoties ar Igaunijas parlamentu, valdība spētu arī izpildīt valsts budžeta deficīta kritērijus.

Kā ziņots, lai ieviestu eiro, jaunajām Eiropas Savienības (ES) valstīm vismaz divus gadus jābūt piemērojušām Eiropas valūtas kursa mehānismu II, kas pieļauj nacionālo valūtu svārstības pret eiro ne vairāk kā 15% robežās no centrālā piesaistes kursa.

Lai iestātos eirozonā, ir jāizpilda arī tā sauktie Māstrihtas kritēriji. Tie paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk kā par diviem procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās procentu likmes ir viszemākās, un inflācijas līmenis nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!